Srbija: Štrajkat će 14.000 pravosudnih službenika

Zaposleni u pravosuđu nisu dobili povećanje plata posljednjih šest godina (AP)
Zaposleni u pravosuđu nisu dobili povećanje plata posljednjih šest godina (AP)

Pravosudni službenici u zatvorima, tužilaštvima i sudovima u Srbiji, njih gotovo 14.000, počet će štrajk 1. novembra, sa zahtjevom da im se povećaju zarade, najavila je predsjednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević.

“Mi smo prinuđeni da štrajkom primoramo našeg poslodavca da ispoštuje naše osnovno ljudsko pravo – pravo na rad i odgovarajuću zaradu, odnosno da plati naš rad. Štrajkovaće službenici koji rade za platu od 25.000 do 30.000 dinara [200 do 250 eura], od koje ne može da se preživi”, kazala je Milošević na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je rekla da zaposleni u pravosuđu nisu dobili povećanje plata posljednjih šest godina, prenosi Anadolija.

“Naš poslodavac u proteklih šest godina nikada nije objasnio zašto su zarade službenika u pravosuđu najniže u odnosu na ostale u javnom sektoru”, kazala je Milošević.

Cjelodnevni štrajk

Dodala je da će se štrajk 1. novembra odvijati u prostorijama sudova, tužilaštva i zatvorima i da će početi ujutro, kada počinje radno vrijeme tih ustanova, te da će trajati cijeli dan.

“Radiće se samo hitne stvari – pritvori i privremene mere, što se tiče sudova i tužilaštava, a što se tiče zatvora, radiće se pritvori, a sve drugo neće. Zaposleni će se okupljati na vidnom mestu ili blizu ulaza u zgradu ili neka sudnicu ili ispred zgrade suda”, navela je ona.

Predsjednica Sindikata pravosuđa Srbije je rekla da će trajanje štrajka zavisiti od poslodavca, a ne od sindikata.

Član tog sindikata Zvonko Tomašević, koji je zaposlen u Kazneno-popravnom zavodu Nova Skela, rekao je da će u kaznenim ustanovama biti ispunjen minimum procesa rada, ali da neće biti ugrožena sigurnost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO