Potvrđena suspenzija glavnog tužioca BiH

Goran Salihović tvrdi da je slučaj protiv njega montiran (Al Jazeera)
Goran Salihović tvrdi da je slučaj protiv njega montiran (Al Jazeera)

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za tužioce potvrdila je odluku o privremenom udaljenju Gorana Salihovića od vršenja dužnosti glavnog tužioca Bosne i Hercegovine.

Iz VSTV-a je saopćeno da je drugostepena disciplinska komisija donijela odluku povodom žalbi Salihovića i njegovog punomoćnika na odluku prvostepene disciplinske komisije kojom je glavni tužilac udaljen od vršenja dužnosti tužioca i glavnog tužioca u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine do okončanja disciplinskog postupka, počevši od 29. septembra.

Drugostepena disciplinska komisija odbila je kao neosnovane žalbu i dopunu žalbe i potvrdila odluku prvostepene disciplinske komisije od 28. septembra, prenosi Srna.

Ova odluka je konačna i protiv nje se može podnijeti tužba Sudu Bosne i Hercegovine, dodaje se u saopćenju.

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podnio je 26. septembra prvostepenoj disciplinskoj komisiji disciplinsku tužbu protiv Salihovića, zbog pritužbi o povredi njegovih dužnosti.

Istrage protiv Milorada Dodika

Tužba je registrirana po službenoj dužnosti 8. augusta, na osnovu medijskih navoda.

Protiv Salihovića je pokrenuta istraga zbog sumnji da je zloupotrijebio položaj, na osnovu medijskih objava u kojima su izneseni navodi da je glavni tužilac, posredstvom drugih osoba, zatvorio više istraga protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Salihović je ranije rekao da je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za njegovu suspenziju zbog toga što je otvorio istragu protiv Dodika nakon održavanja referenduma o Danu RS-a.

“Odbacujem sve te navode i ništa iz te prijave nije tačno, sve to je montirano. Razlog za prijavu je što sam ja otvorio istragu protiv Dodika i što je prvi put u povijesti dobio poziv da se javi u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. On je jasno rekao da stoji iza referenduma. Prije toga nije moglo, predmet je otvoren prije 20 dana i mi to radimo”, rekao je Salihović.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO