Novi hrvatski ministri preuzimaju resore

U hrvatskim ministarstvima u četvrtak se obavljaju primopredaje dužnosti, nakon što je u srijedu navečer Hrvatski sabor izglasao povjerenje novoj Vladi Hrvatske demokratske zajednice i Mosta. Novi premijer Hrvatske Andrej Plenković ranije je predstavio svojih 20 ministara, od kojih su osam dosadašnji, a 12 je novih.

Drugi put ove godine Ministarstvo obrazovanja dobiva novog šefa – Pavo Barišić dobro poznaje prostorije Ministarstva, jer bio je pomoćnik ministra Dragana Primorca u vladi Ive Sanadera, ali je smijenjen. Oporba je odmah u Saboru upozorila na niz njegovih afera – od dvostrukog naplaćivanja putnih naloga, prepisivanja dijelova znanstvenih radova, do povlaštenog kredita. Odbacio je sve optužbe.

“Kategorički tvrdim – nema nikakvih ni nezakonitih ni nečasnih radnji za koje bih mogao sada na bilo koji način se osjećati odgovornim”, rekao je Barišić.

Barišić negira malverzacije

Na pitanje zbog čega se razišao s ministrom Primorcem i je li tada bio smijenjen, odgovorio je: “Ja bih vas molio da ne ulazimo u detalje.”

Nije otkrio ni detalje kurikularne reforme obrazovanja. Kako kaže, nastavit će se, ali u kojem smjeru i s kojim ljudima ostaje nepoznanica, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Nastavljaju se sve aktivnosti reforme javne uprave. Novi ministar Ivan Kovačić ujedno je i potpredsjednik Vlade, što, kaže, dovoljno govori o tome koliko je ta reforma ovoj Vladi važna.

“Kompletna reforma javne uprave, koja bi se okrenula građanima i pojednostavila kompletne procese u upravi, kako na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, da građani ne obijaju vrata i ne znaju uopće procedure po kojima bi se izdavali neki papiri i neke dozvole. Da jednostavno ima političke volje da se nešto od toga i napravi napokon”, kaže Kovačić.

Primopredaja je obavljena i u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Novi ministar Davor Ivo Sier kaže da će ova Vlada imati euroatlantsku orijentaciju, ali susjedi su prioritet.

“Mi želimo da sve zemlje Jugoistočne Europe ispune europske kriterije, europeizacija tog prostora je naš strateški interes”, poručio je on.

Pred 14. Vladom mnogo je posla. Vlada ima 19 ministarstva, a 20. ministar Goran Marić je bez portfelja. Bavit će se državnom imovinom i agencijama i tvrdi da će mu ministarstvo biti osnovano.

Marić očekuje ‘svoje’ ministarstvo

“Puno se državne imovine koristi bez ugovora, koncesije se ne naplaćuju, agencije su neučinkovite, možda su neke nepotrebne, prekobrojne. Treba napraviti sustavnu analizu, sve to svrstati u jedan resor i to će pomoći gospodarskom razvoju”, kaže Marić.

Rast najavljuje i novi premijer Plenković. S poslom počinje odmah.

“Što prije, od idućeg tjedna, krenuti u ključne izazove i pripreme za proračun za iduću godinu, za poreznu reformu, za sve ciljeve koje smo naveli u programu”, rekao je Plenković.

I saborski zastupnici obavljaju svoje dužnosti na početku mandata – novu su Vladu potvrdili sa 91 glasom za, od 139 prisutnih zastupnika.

Izvor: Al Jazeera