Duraković zatražio novo brojanje glasova

Danas istječe rok za podnošenje žalbi i zahtjeva za ponovno brojanje glasova na lokalnim izborima 2016. godine (Anadolija)

Kandidat za načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković predao je Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine zahtjev za ponovno brojanje glasova na lokalnim izborima u Srebrenici.

Duraković je, u pratnji odvjetnika Nedima Ademovića, predao zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima u Srebrenici, kao i glasova pristiglih poštom.

Prethodno je i iz Stranke demokratske akcije (SDA) najavljeno da će koalicija probosanskih stranaka, u kojoj su uz SDA još i Savez za bolju budućnost i Stranka za BiH, podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima koja se odnose na Općinsko vijeće Srebrenice.

Takvu je najavu dao Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, rekavši kako su “uočene određene nepravilnosti prilikom glasanja”.

Duraković ne priznaje poraz

Danas istječe rok za podnošenje žalbi i zahtjeva za ponovno brojanje glasova na lokalnim izborima 2016. godine.

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je početkom tjedna da je Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka, novi načelnik Srebrenice.

Na to je reagirao Duraković, najavljujući kako će “argumentima pokušati osporiti izborni proces u Srebrenici” te da će, u skladu sa zakonskim mogućnostima, podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima.

Podsjetio je kako je “uočen niz nepravilnosti” te kako “ne može prihvatiti bilo kakav poraz dok se ne okonča izborni proces”.

Grubo kršenje zakona

Duraković posebno spornim smatra upad pripadnika MUP-a bh. entiteta Republika Srpska u prostor gdje se nalazio izborni materijal. 

Prema njegovim riječima, to predstavlja grubo kršenje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Smatra da je slanjem policije u Srebrenicu “stvoreno stanje straha” te najavio i da će se obratiti Žalbenom vijeću Suda Bosne i Hercegovine ako Središnje izborno povjerenstvo odbije njegove zahtjeve.

“Postoje neke institucije koje donose političke odluke, a ne odluke koje su u skladu sa zakonima. Poznato je da su bošnjački članovi CIK-a i član iz reda ostalih preglasani”, upozorio je Duraković.

Prema službenim rezultatima koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo, Grujičić je osvojio 4.678 glasova, a Duraković 3.910, odnosno 768 glasova manje.

Izvor: Al Jazeera i agencije