Beograd obilježava 72 godine od oslobođenja

Beograd obilježava Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu. Prvi put proslavlja ga nizom manifestacija i centralnim gradskim ulicama rekonstruiranim u Beogradu od prije 72 godine. Jedan od mladića koji su oslobodili Beograd 1944. godine bio je i Borislav Filipović. Oslobodilac, s tada svega 17 godina.

“Bilo je strašno. Borbe prsa u prsa. Ginulo se, to nije normalno. Mi napadamo, Švaba tuče iz mitraljeza. Mi, mladi ljudi, malo i nezreli, idemo, ko ima sreću. Od [Nebojše] Stefanovića ministra [unutrašnjih poslova Srbije] deda je sa mnom bio, njega su isekli mitraljezom, a ja sam prosto skak'o preko onog, bacim dve bombe u podrum, tišina… Dođem dole, Švabe mrtve…”, prisjetio se Filipović.

Beograd je počast borcima odao memorijalnim defileom centrom grada.

Uživanje u slobodi

“Na današnji dan završena je velika bitka, u kojoj je živote dalo skoro 3.000 pripadnika NOV [Narodnooslobodilačka vojska] i 940 pripadnika Crvene armije da bi ovaj grad uživao u slobodi”, rekao je gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

Dvadesetog oktobra 1944. godine završila se 1.287 dana duga nacistička okupacija Beograda. Dvije njegove ulice danas ponovo nose ime maršala Tolbuhina i generala Ždanova, a dio historijskih događaja je iz udžbenika, muzeja i arhiva vraćen na mjesto gdje se i odigrao.

“Beograd se danas vratio kroz vreme. Njegove ulice, bar približno, izgledaju kao pre 72 godine. Dan oslobođenja prvi put se obeležava na ovaj način – rekonstrukcijom 20. oktobra 1944. godine. Odlukom Skupštine grada, ovaj dan bi od sledeće godine trebalo da se obeležava kao praznik”, javlja iz Beograda Jelena Glušac, novinarka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera