CIK BiH objavio preliminarne i nekompletne rezultate

Sarajevo – 00:32

Centralna izborna komisija BiH objavila je preliminarne, nezvanične i nekompletni rezultate, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Banja Luka – obrađeno 16 od 268 mjesta. Igor Radojičić (SNSD) 57,08 posto

Tuzla – obađeno 39 od 159 mjesta. Jasmin Imamović (SDP) 47,30 posto

Zvornik – tek dva mjesta obrađena. Zoran Stevanović (DNS, SP, SNSD) više od 71 posto

Zenica – Fuad Kasumović (nezavisni kandidat) više od 3 posto, obrađeno osamdesetak mjesta od 140

Srebrenica – obrađena dva od 27 biračkih mjesta. Mladen Grujičić 51 posto, Ćamil Duraković 48 posto

Doboj – Obrađena tri od 106 biračkih mjesta. Obren Petrović (SDS) 53,14 posto

Bijeljina – Obrađeno šest od 180 biračkih mjesta. Mićo Mičić (Savez za promjene) 50,97 posto

Prijedor – Obrađena 42 od 129 biračkih mjesta. Milenko Đaković (DNS) 62,39 posto

Bihać – Obrađeno 65 od 90 biračkih mjesta. Šuhret Fazlić (GS) 36,6 posto

BiH – 00:13

Koalicija SDA-SBB osvojila je 34 načelničke pozicije. HDZ Bosne i Hercegovine osvojio je 18, a SDP 8. SNSD osvojio je 26 načelničkih mandata, 11 više nego što je imao u prethodne četiri godine.


 

Sarajevo – 00:10

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović rekao je da je, prema parcijalnoj slici, pozicija Naše stranke na ovogodišnjim lokalnim izborima izuzetno povoljna. 

“Ono što smo znali kad smo išli u kamapnju je da će naše liste biti dobro podržane od strane glasača i ono što nas zanima je taj naš rast, jedine stranke koja ima jedan jasan, precizan program, koja je vodila jednu čistu, nježnu, dobru, poštenu kampanju i koja sve više okuplja mlade ljude u BiH.”

Srebrenica 23:46

Kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić vjeruje u izbornu pobjedu i najavljuje borbu za poseban zakonski okvir koji će omogućiti razvoj opštine.

Kaže kako neće biti izmjena u obilježavanju godišnjice genocida.

Sarajevo – 23:38

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su na lokalnim izborima prijavili više od 80 primjedbi na regularnosti izbora, zatim 118 prijava građana te 28 slučajeva kršenja izborne šutnje,  kazao je direktor ove koalicije Dario Jovanović.

Dodao je da je zatvaranje biračkih mjesta uglavnom izvršeno po popisima te da je njih 98,8 posto zatvoreno do 19.15 sati, a 1,2 posto do 20 sati.

“Na 26 biračkih mjesta omogućen je ulazak osobama koje nisu ovlaštene za ulazak nakon zatvaranja biračkog mjesta, odnosno tokom procesa brojanja glasova”, istakao je.

Također je dodao da posmatrači Koalicije još nadgledaju brojanje glasova na biračkim mjestima, dok 141 posmatrač istovremeno prati rad lokalnih izbornih komisija, osim u Stocu.

Zaključio je da je Koalicija danas posmatrala izbore na 2.500 biračkih mjesta, dok su mobilni timovi posjetili 893 biračka mjesta.

Banja Luka – 23:37

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović čestitao je svim izabranim načelnicima iz SNSD-a i svih drugih političkih stranaka, a tvrdi da su u PDP-u zadovoljni izbornim rezultatima.

PDP je dobio načelnička mjesta u Kotor Varoši i Šekovićima, a Borenović je večeras na press-konferenciji u Banjoj Luci ustvrdio da će PDP imati više odbornika nego ranije.

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je rekao da žale zbog poraza Slavka Vučurevića  u Trebinju te da je u tom gradu tokom izbora „bilo svega“.

Sarajevo – 23:36

Predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je da smatra da će za opšte izbore 2018. biti nužno ujedinjenje stranaka “ljevice”.

Naglasio je da je zadovoljan izbornim rezultatima i da su trenutno u 63 opštine, u kojima su nastupili, drugi po broju glasova, poslije SDA.

Komšić je kazao da mu je žao što nisu osvojili nijedno načelničko mjesto, te naglasio da je u Lukavcu pobjedio zajednički kandidat DF-a, SDP-a i SDU-a.

Istakao je da će u opštinama u kojima mogu formirati većinu u vijećima s SDP-om, Našom strankom i GS-om to i učiniti, a da tamo gdje to nije moguće neće podržati nacionalne stranke.

Bihać – 23:30

“Proglašavamo pobjedu našeg kandidata Šuhreta Fazlića u Bihaću i smatramo da su ove izbore obilježile ogromne neregularnosti, pogotovo u Sarajevu, tako da velikom dijelu rezultata uopće nije za vjerovati”, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović.

Za stranku demokratskih akcija (SDA) rekao je da je otišla silaznom putanjom širom Federacije Bosne i Hercegovine, dok je rezultate Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ocijenio odličnim, dodajući da se to desilo zbog nedavno održanog referenduma u Republici Srpskoj.

BiH – 23:12

U opštini Centar vodi kandidat koalicije SDA-SBB Nedžad Ajnadžić. Opština Stari Grad jedina je opština u Kantonu Sarajevu u kojoj ne vodi kandidat koalicije SDA-SBB.

Nezavisni kandidat i aktuelni načelnik Ibrahim Hadžibajrić prema podacima ostaće na toj poziciji i u iduće četiri godine. 

U trećoj gradskoj opštini u Sarajevu vodi Nedžad Koldžo iz koalicije SDA-SBB.

Semir Efendić, takođe iz koalicije SDA-SBB, vodi u opštini Novi grad.

Prema podacima iz SDA u opštini Visoko, nezavisna kandidatkinja Amra Babić u prednosti je u odnosu na kandidata koalicije SDA-SBB Halima Zukića.

U Zenici u prednosti nad kandidatom koalicije SDA-SBB Naidinom Ahmetspahićem je nezavisni kandidat Fuad Kasumović.

Bihać – 23:09

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić rekao je da je ovo veliki rezultat SBB-a.

“U odnosu na prije četiri godine, kada smo bili treći, u ukupnom rezultatu mi smo sada drugi, to govori da se SBB razvija i jača kao politički projekat. Koristim priliku da čestitam i političkim rivalima, pogotovo SDP-u što je uspio da ponovo vrati poziciju lidera opozicije. Mislim da je to važno za naš politički pluralizam.”

Mostar – 23:08

Zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) saopćila je večeras u Mostaru da je ta stranka prema neslužbenim rezultatima lokalnih izbora ostvarila pobjedu u 18 općina.

Ona je kazala da je HDZ BiH ostvario pojedu na ovogodišnjim izborima u Čapljini, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Ravnom, Tomislavgradu, Orašju, Vitezu, Čitluku, Ožaku, Livnu, Usori, Ljubuškom, Posušju, Grudama, Neumu, Varešu, Kreševu i Žepču.

„Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine je zadovoljna rezultatima lokalnih izbora. U odnosu na rezultate lokalnih izbora od prije četiri godine mi imamo sad više načelnika. Imamo načelnika u općini Usora, dobili smo Odžak, Vitez i dobili smo Vareš. Nažalost moram naglasiti da mi je žao što smo izgubili općinu Kupres, tako da uz ovih 18 općina koje u ovome trenutku imamo očekujemo naravno i Stolac kao pobjedu. Nadamo se da će sve institucije od Središnjeg izbornog povjerenstva a i one koje su dužne da provode zakon učiniti sve da se ovo sankcionira“, kazala je Krišto te zahvalila svima koji su izašli na izbore.

Sarajevo – 22:56

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je večeras u Sarajevu nakon održavanja lokalnih izbora da još uvijek traje prebrojavanje ali se može reći da je SDA potvrdila poziciju najjače političke stranke u BiH sa najvećim brojem osvojenih mandata u lokalnim skupštinama i vijećima, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, koalicija SDA-SBB osvojila je najveći broj načelničkih pozicija.

“Prema trenutno raspoloživim informacijama koalicija SDA-SBB je osvojila 34 načelničke pozicije, u Federaciji 33, a u RS-u jednu. Nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice kojeg je podržala SDA i SBB je također vjerovatni pobjednik ali će to biti poznato kada se prebroje svi glasovi u odsustvu i oni koji dolaze poštom”, istakao je Izetbegović na konferenciji za medije.

Kako je kazao, koalicija SDA-SBB je osvojila općine: Trnovo, Brezu, Doboj-Jug, Srebrenik, Sapnu i Kladanj.

“Nažalost, nije uspjela da zadrži načelničke pozicije u Zenici, Bihaću, Visokom, Lukavcu, Varešu, Zavidovićima, Bužimu, Vitezu, Maglaju i Kalesiji”, poručio je Izetbegović.

Rekao je i da je SDA uzela praktično sve u “Kantonu Sarajevo koji je ekonomski jači od RS-a”.

 

“Općina centar je važnija od desetak nekih drugih općina”, rekao je Izetbegović.

Sarajevo – 22:48

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) i direktor Izbornog štaba ove stranke Damir Arnaut kazao je da je Koalicija SBB – SDA osvojila više od 30 načelničkih pozicija.

“Koalicija je u Kantonu Sarajevo osvojila osam od devet načelničkih mjesta i već sada možemo proglasiti pobjedu kada je načelnička utrka upitanju”, poručio je.

Također je kazao da kada su u pitanju općinska vijeća SBB očekuje značajan rast u odnosu na prošle lokalne izbore.

Velika Kladuša – 22:33

Prema službenim preliminarnim podacima Općinske izborne komisije, kandidat Laburističke stranke (LS) Fikret Abdić za načelnika Velike Kladuše ima 8.915 glasova, a Ademir Mulalić (DNZ BiH) 4.757 glasova, javlja reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Županijski sud u Karlovcu, Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje takozvane autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Proglašen je krivim zbog uspostave samozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno 10 godina i devet mjeseci.

Doboj – 22:32

Obren Petrović je novi-stari gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić je večeras u Izborom štabu SDS-a u Doboju, nakon proglašenja Petrovićeve pobjede, rekao novinarima da su takav rezultat i očekivali.

“Razlika je veća od 4.000 glasova. Obren Petrović je pobijedio Milorada Živkovića (SNSD)”, dodao je Jerinić, ističući da Doboj ostaje “bastion SDS-a”.

Sarajevo – 22:30

Član Predsjedništva Demokratske fronte Dženan Đonlagić izjavio je večeras u Sarajevu da je, po informacijama kojima raspolažu, u vodstvu zajednički kandidat DF-a i SDP-a za načelnika Lukavca, kao i da je neizvjesno u sarajevskoj općini Centar između kandidata DF-a i koalcije SDA-SBB.

Čestitao je svim građanima koji su izašli na izbore, a onima koji nisu poručio je da su time indirektno podržali one koje ne vole.

Đonlagić je rekao da će DF u naredne četiri godine sigurno aktivno učestvovati u mnogim općinskim vijećima i raditi na rješavanju životnih pitanja građana.

Istakao je da, s obzirom na to da su ovo za DF prvi lokalni izbori, ne mogu biti nezadovoljni.

Đonlagić je rekao da do općih izbora 2018. moraju puno raditi na animiranju glasača koji su “ostali kod kuće”, kako bi im povratili povjerenje u politiku i privukli ih da glasaju.

Banja Luka – 22:20

Kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Banjaluke Dragan Čavić (NDP) priznao je pobjedu njegovog protivkandidata Igora Radojičića iz SNSD-a.

Čavić je Radojičiću čestitao pobjedu u trci za gradonačelnika Banjaluke.

“Zahvaljujem građanima Banjaluke i glasačima koji su me podržali. Banjaluka je odlučila, ne mogu da sporim odluku građana”, rekao je Čavić na konferenciji za novinare.

Čavić je naveo da je osvojio 40,57 posto, a Radojičić 55,61 posto, prema podacima sa 73 od ukupno 270 biračkih mjesta, odnosno oko 27 posto.

Banja Luka – 22:10

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Banjaluci da je SNSD ostvario ubjedljivu i veličanstvenu pobjedu na lokalnim izborima u Republici Srpskoj.

“SNSD je doživio uspjeh veći od onoga kada smo počinjali. U odnosu na prošle izbore pobijedili smo u 11 opština više”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Izbornom štabu SNSD-a u Banjaluci. 

Srebrenica – 22:04

Ivan Pavković javlja iz Srebrenice da se u ovoj općini vodi tijesna utrka kada su u pitanju kandidati za načelnike.

„Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka, objavio da se smatra pobjednikom, ali prema nepotpunim podacima koje stranke prikupljaju. Ipak, izrazio je malo rezerve pa je rekao da će definitivno pobjedu proglasiti za sat, sat i pol vremena. Rekao je i da će imati pijetet prema žrtavama, sam pojam genocida je večeras izbjegao komentirati.“

Ćamil Duraković, kandidat za načelnika za Al Jazeeru je rekao: “Mi smo znali da na redovnim biračkim mjestima očekujemo neku solidnu razliku, ali ona nije dovoljna onome što očekujemo u odsustvu i putem pošte. Putem pošte svoj biračko pravo ostvaruje 1.600 osoba, a u odsustvu imamo nekih 1.800, što govori da je to pola od ovoga što je izašlo u Srebrenici, a to je 6.551 birača, tako da mogu i ja sada objaviti pobjedu, ali to bi bilo neozbiljno i to pokazuje političku nezrelost Grujičića.” 

Trebinje – 21:52

Kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Trebinja Slavko Vučurević priznao je večeras izborni poraz.

On je na pres-konferenciji rekao da ga je u izbornoj trci pobijedio kandidat SNSD-a Luka Petrović.

Vučurević je zahvalio građanima koji su glasali za njega, ali i onima koji nisu.

U SNSD-u Trebinje su rekli da Petrović trenutno vodi sa više od 2.000 glasova ispred Slavka Vučurevića.

Bijeljina – 21:51

U Bijeljini su večeras oba kandidata za načelnika, Mićo Mićić (Savez za promjene) i Zlatko Maksimović, kojeg  je podržao SNSD i stranke okupljenje oko te partije, „proglasili“ svoju pobjedu.

Mićić je na pres-konferenciji u Izbornom štabu rekao da je razlika u njegovu korist od 700 glasova „nedostižna“.

Ubrzo potom i Maksimović se obratio novinarima i rekao da on ima prednost i da ima bolji rezultat od Mićića.

Zasad je jedino sigurno da će se u Bijeljini  tek nakon prebrojanog svakog glasa znati ko je gradonačelnik.

Sarajevo – 21:48

“SDP je bio peta stranka u Federaciji BiH, a mogu saopštiti, prema lokalnim izborima, da smo sada drugi. Da odmah razriješimo dileme – Tuzla ostaje crvena, kao što će crveni ostati Gradačac, Gračanica, Ključ, Krupa, Maglaj, Živince, Lukavac, a i u Bužimu je pobijedio kandidat kojeg je podržao SDP”, saopćio je Nermin Nikšić, predsjednik ove stranke. 

Pozvao je lidere ljevice da zajedno sarađuju nakon izbora.

Banja Luka – 21:47

Potpredsjendik PDP-a Igor Crnadak izjavio je večeras da vjeruje da će ta stranka imati “bolji rezultat” kada su u pitanju kandidati za odbornike u lokalnim parlamentima, ali da treba sačekati da se prebroje svi glasovi.

U obraćanju novinarima u izbornom štabu PDP-a, kazao je da predstoji analiza šta je sve utjecalo na rezultat ovih izbora, koji zasad pokazuju da je SNSD i stranke okupljene oko te partije „vratio“ neke općine u kojima je prije četiri godine izgubio vlast.

“Predstoji ozbiljna anliza i da vidimo koliko je na izborne rezultate utjecao referendum i čitava priča koju je SNSD stvorio pred same izbore, kao i koliko su utjecale opšte stvari”, rekao je Crnadak  i dodao da su u posljednjih šest mjeseci „bile blokirane ozbiljne akcije protiv kriminala i korupcije, a  koje su bile usmjerene protiv ljudi bliskih SNSD-u“.

I Crnadak je potvrdio  da njihovi podaci pokazuju da zasad u Banjoj Luci vodi kandidat SNSD-a, DNS-a i SP-a Igor Radojičić.

“Očigledno je da se još uvijek vodi velika borba u Banjoj Luci i da stvari nisu gotove”, dodao je Crnadak.

Sarajevo – 21:42

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović kazao je večeras novinarima u Centrali ove stranke u Sarajevu da rezultati koji pristižu s terena govore o tome da kandidati koalicije SDA – Savez za bolju budućnost (SBB) vode u mnogim općinama nakon danas održanih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da u Kantonu Sarajevo od devet općina, osam kandidata koalicije SDA-SBB će biti izabrano, a posebno je izdvojio Općinu Centar u kojoj SDA nije imala načelnika dugi vremenski period.

Kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton brojanje glasova je završeno u općinama Tešanj, Kakanj i Doboj Jug, prema podacima aktivista SDA na biračkim mjestima, a u tim općinama koalicija SDA-SBB dobila je načelničke pozicije.

“Rezultate iz ostalih općina čekamo, ali očekujemo da će ova koalicija imati daleko najveći broj načelnika u BiH te da će SDA imati najveći broj vijećnika kada su u pitanju općinska vijeća”, potvrdio je Osmanović.

Osvrnuo se i na općinu Srebrenica, ali i ostale općine u bh. entitetu Republici Srpskoj, podsjećajući da je rano proglašavati nečiju pobjedu jer značajan broj glasača glasa u odsutnosti i putem pošte.

“Treba sačekati da se svaki glas prebroji, ali sam uvjeren da će za načelnika Srebrenice ponovo biti izabran Ćamil Duraković jer mislim da će glasovi birača u odsutnosti i putem pošte nadoknaditi nedostatak glasova koji sada Duraković ima”, zaključio je Osmanović.

Banja Luka – 21:37

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić priznao je večeras da kada su u pitanju kandidati SDS-a za načelnike općina postoji trend loših izborih rezultata i najavio je da je i on kao lider stranke spreman da preuzme odgovornost.

Nije isključio ni podnošenje ostavke.

“Ove sedmice donijet ćemo odluke koje će vrlo brzo stupiti na snagu”, rekao je Bosić u prvom obraćanju novinarima u izbornom stabu SDS-a u Banjoj Luci.

“Ukoliko Zoran Latinović izgubi u Gradišci ili Siniša Gatarić u Prnjavoru, za koje znam da su žestoko radili, onda je jasno da je čitav taj trend rezultata koji pristižu loš, iako postoje općine gdje smo pobijedili”, rekao je Bosić.

Najavio je da će ovih dana biti analizirani rezultati kako bi se vidjelo šta je uticalo na ovako loš rezultat, a zatim će biti pokrenuta odgovornost svih u stranci.

Bosić je dodao da će se sagledati i koliko je na loš rezultat SDS-a uticaj imao referendum o Danu RS-a 25. septembra.

“Stranka će iz svega izvući pouke”, kazao je Bosić i podsjetio da su prije četiri godine imali dobar rezultat, a da trenutne informacije pokazuju da imaju loš rezultat u nekim općinama.

Stranka će zauzeti novi kurs, nakon što se, kazao je, sve bude analiziralo.

Srebrenica – 21:30

Kandidat za načelnika Srebrenice, koji ima podršku svih srpskih stranaka, Mladen Grujičić, proglasio je večeras pobjedu, uz tvrdnju da ima više od 3.000 glasova od aktuelnog gradonačelnika i protivkandidata Ćamila Durakovića.

Riječ je o stranačkim podacima o izbornom rezultatu.

Iz SDA, međutim, tvrde da to nije tačno i da treba sačekati da stignu glasovi u odsutnosti i glasovi onih koji glasaju putem pošte.

Sarajevo – 21:24

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Ahmed Šantić na večerašnjoj konferenciji za medije izjavio je kako je CIK zaprimio izvještaj iz općine Teslić o neregularnostima tokom izbornog procesa.

Prema riječima Šantića, 50 osoba autobusom je došlo iz Novog Sada na jedno biračko mjesto u Tesliću s namjerom glasanja.

“Poslije 17 sati na biračkom mjestu u Tesliću biračko mjesto 077DNN je zatvoreno  u 18:15, 45 minuta prije 19 sati, iz razloga, navodnog što je iz Novog Sada 50 osoba sa autobusom došlo sa ličnim kartama izvađenim prije pet dana i predsjedniku tog biračkog odbora je naloženo od strane izborne komisije u Tesliću da se to biračko mjesto zatvori. To su nezvanične informacije, mi smo naložili da se napiše izvještaj o toj situaciji i da nam se dostavi”, rekao je Šantić.

Kako je istakao, CIK tek očekuje precizniji izvještaj nakon čega će s konkretnim informacijama izaći u javnost.

Tuzla – 21:24

Prema podacima sa terena Socijaldemokratska partija (SDP) BiH u Tuzli ostaje “crvena”, a trebala bi imati za oko 30 posto više načelničkih mjesta – potvrdio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije SDP-a BiH Irfan Čengić u izbornom štabu stranke u Sarajevu.

Prvi rezultati sa terene, kaže, pokazuju da je SDP zadovoljan što znači da će imati više glasova nego 2014. godine. 

“Imali smo šest načelničkih mjesta, a sada pokazatelji govore da bi mogli imati između osam i 12.  To je trend povrata povjerenja građana u Socijaldemokratsku partiju”, istakao je Čengić.

Dodao je da se to odnosi na Živinice, Maglaj i Lukavac.

Sarajevo – 21:22

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini glasalo je 1.723.140, odnosno 53,88 posto birača, saopćio je večeras u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komisije BiH, Ahmet Šantić.

U Federaciji BiH do 19.00 sati glasalo je 974.190 odnosno 50,61 posto, u Republici Srpskoj 707.711 odnosno 59,49 posto, dok je u Brčko Distriktu glasalo je 41.239 građana odnosno 49,15 posto

Mostar – 21:15

Prema nezvaničnim informacijama iz HDZ-a, ta stranka je osvojila načelničke pozicije u općinama: Čapljina, Kiseljak, Široki Brijeg, Tomislavgrad, Vitez, Orašje, Čitluk, Odžak, Vareš, Žepče, Livno, Usora, Ljubuški, Posušje i Grude.

Banja Luka – 21:14

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za gradonačelnika Banje Luke Igor Radojičić trenutno ubjedljivo vodi u odnosu na protivkandidata iz Saveza za promjene Dragana Čavića.
Predsjednik Gradskog izbornog štaba SNSD-a Banja Luka Rajko Radovanović rekao je novinarima da su ovi podaci na osnovu 41.168 prebrojanih glasova.

„Radojičić ima 24.644 glasa ili 59,86 posto, a Čavić ima 16.524 glasa ili 40,14 posto“, precizirao je Radovanović.
Na području Banje Luke danas je glasalo je 103.765 birača ili 55,22 posto.

Sarajevo – 21:10

Do 19:00 ukupno u BiH je glasalo 53,8 posto građana, saopćeno je iz CIK-a.

U CIK je stiglo oko tridestak prigovora, od toga je 10 u nadležnosti CIK-a, a ostale su u nadležnosti općinskih izbornih komisija. 

Sarajevo – 21:09

Centralna izborna komisija BiH (CIK) sutra će, nakon izvještaja policijskih struktura, donijeti odluku o izborima u Stocu nakon što je danas u tom bh. gradu prekinut izborni proces, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju potvrdio je večeras predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Ahmed Šantić.

Izborni proces u Stocu prekinut u poslijepodnevnim satima gdje je, prema podacima s terena, došlo do fizičkog obračuna između određenog političkog subjekta sa predsjednikom izborne komisije. U incidentu su povrijeđene dvije osobe, birališta su zatvorena, a izborni proces je prekinut.

Prema riječima Šantića, CIK će u saradnji sa policijskim organima i kantonalnim tužilaštvom raditi kako bi sutra bila donesena konačna odluka o izborima u Stocu.

“I dalje čekamo pravu informaciju o dešavanjima tamo. Dobili smo informaciju da su poslije 17 sati na području općine Stolac pojačane policijske snage i policija čuva izborni materijal, i u skladu sa kantonalnim tužiteljistvom rade na mjerama. Danas smo kontaktirali Ivana Perića, predsjednika Općinske izborne komisije u Stocu, njegovo zdravstveno stanje je relativno dobro i on će ujutru pokušati da sazove sjednicu, da sačini komplektnu informaciju o današnjim dešavanjima i tu će informaciju dostaviti CIK-u. Uputili smo dopis policijskim snagama koje su nadležne da dostave kompletnu dokumentaciju o dešavanjima. Nakon toga CIK će sutra donijeti odluku vezano za sve ono što se dešavalo u Stocu, moramo konstatovati da izbora u Stocu nije bilo danas”, rekao je Šantić.

Inače, zatvaranjem biračkih mjesta u 19 sati je završeno glasanje na sedmim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Trebinje – 21:08

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Trebinja Luka Petrović odnio je pobjedio u Trebinju, rečeno je Srni u SNSD-u.

Petrović trenutno vodi sa više od 2.000 glasova ispred kandidata Saveza za promjene Slavka Vučurevića (PDP).

Prijedor – 21:06

Kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Prijedora Dušan Berić izjavio je večeras da je u prednosti njegov protivkandidat, Milenko Đaković iz DNS-a.

“Na osnovu do sada prebrojanih glasova ovdje u našem štabu, Đaković vodi i ne vjerujem da se do kraja brojanja nešto može promijeniti”, rekao je Berić novinarima u Prijedoru u izbornom štabu SDS-a.

Sarajevo – 21:05

Halid Genjac, predsjednik Glavnog izbornog štaba Stranke demokratske akcije (SDA) je izjavio večeras u Sarajevu da je već poznato da je u Sanskom Mostu, Tešnju i Banovićima pobijedio kandidat za općinskog načelnika iz redova SDA, a da je u Srebrenici tijesna situacija.

Sarajevo – 20:56

U Izbornom štabu Demokratske fronte (DF) u Sarajevu je dosta mirno. Kažu da čekaju prve nezvanične rezultate izbora, koje će objaviti Centralna izborna komisija BiH, pa će tek onda davati konkretne komentare o tome da li su ispunjena očekivanja stranke na lokalnim izborima, koji su danas održani. Ono što su iz DF-a mogli u ovom trenutku reći jeste da su preliminarni podaci o izlaznosti građana na izbore nezadovoljavajući, javlja Anadolija.

BiH – 20:50 

Iz SNSD-a saopćeno je da vode u Bosnaskoj Dubici, Derventi, Laktašima, Nevesinju, Prnjavoru i Palama. Općinski odobor SNSD-a proglasio je pobjedu Milenka Avdalovića za načelnika opštine Nevesinje. Također, tvrde da Mladen Grujičić vodi u utrci za načelnika Srebrenici.

BiH – 20:34

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) kažu da je već izvjesna njihova pobjeda u općinama Tuzla, Lukavac, Živinice, Maglaj, Jablanica, Bosanska Krupa i Ključ.

BiH – 20:30

Prema informacijama koje Stranka demokratske akcije (SDA) prikuplja sa terena njen kandidat za načelnika je u vodstvu u Općini Centar Sarajevo. U Starom Gradu ubjedljivo vodi nezavisni kandidat Ibrahim Hadžibajrić ispred kandidata koalicije SDA i SBB-a Suada Handanagića.

 

BiH – 19:05

Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini zatvorena su u 19.00 sati, kako je i bilo najavljeno iz Centralne izborne komisije BiH.

Iz te komisije ranije su saopćili da je ukupno formirano 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova. Redovnih biračkih mjesta bilo je 5.205, mjesta za glasanje u odsustvu 130 i lično 134.

Na lokalnim izborima učestvovao je 451 politički subjekt od čega 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 neovisna kandidata uime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata uime šest udruženja građana.

Ovjereno je ukupno 30.445 kandidata od čega 418 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine opština ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH te 143 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

Centralna izborna komisija BiH je 25. augusta  donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u BiH.

Po jedno biračko mjesto danas je bilo otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu i Ambasadi BiH u Beogradu.

Biračka mjesta otvorena su jutros u 07.00 sati, a do poslijepodnevnih sati nije bilo smetnji.

Sarajevo – 18:05

Konferenciju za medije Centralne izborne komisije o dešavanjima u Stocu pratila je Nataša Kovačev.

Stolac – 16:30

U popodnevnim satima došlo je do narušavanja javnog reda i mira na izborima u Stocu, kazao je Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, dodajući da se radi o podacima koje CIK još nije potvrdio.
Član Općinske izborne komisije u Stocu je povrijeđen i nalazi se u bolnici, kazao je na konferenciji za medije Vlado Rogić, član CIK-a.

U Stocu su zabilježeni problemi na tri biračka mjesta, nakon čega je došlo do eskalacije na nekim biračkim mjestima.

Prema izjavi načelnika općine Stolac [Stjepana] Boškovića, određene osobe sa kapuljačama na glavama su izuzeli određeni birački materijal i uputili se u nepoznatom pravcu.

Izvor: Al Jazeera i agencije