Ambasada Austrije organizira nacionalni dan u tri bh. grada

Nakon što je Ambasada Austrije u Bosni i Hercegovini odlučila svoj nacionalni dan slaviti tri puta na tri različita mjesta u Bosni i Hercegovini, 25. oktobra u Banjoj Luci, 26. oktobra u Sarajevu i 27. oktobra u Mostaru, organizirajući odvojene diplomatske prijeme za tri seta uzvanica, ambasador Austrije u toj zemlji Martin Pammer odbija političke konotacije takve odluke.

On je za Al Jazeeru u srijedu kazao da će diplomatski prijem biti održan samo u Sarajevu, a da će mostarska i banjalučka svečanost te koncert Koruškog orkestra biti isključivo na koncertnom nivou, bez diplomatskih prijema.

“Ima puno ljudi koji su htjeli doći u Sarajevo na koncert, ali zbog put zbog dugog puta, mi smo odlučili ponuditi nešto i van Sarajeva. Diplomatski prijem povodom praznika bit će održan samo u sarajevskoj Vijećnici. To nema nikakvu političku konotaciju. Austrija ima jasan stav i mi vidimo Bosnu i Hercegovinu kao federalnu državu, kao jedinu i suverenu i kao državu za koju nema sumnje da ide kao jedna u Evropsku uniju”, kazao je Pammer.

Diplomatski presedan

Dodao je da je to potpuno normalno, jer je Ambasada Austrije u godini kulture također organizirala nekoliko događaja van Sarajeva.

Ranije je saopćeno da je Ambasada Austrije u Bosni i Hercegovini uputila odvojene pozivnice i pozvala različite goste na sva tri događaja.

Ovaj čin je u dijelu javnosti protumačen kao diplomatski presedan, jer nijedna ambasada u Bosni i Hercegovini do sada nije priređivalo odvojene svečanosti.

Bh. institucije nisu reagirale povodom ovoga.

Navodno je više stranih aktera privatno urgiralo da bh. institucije protestiraju protiv ovakvog ponašanja i to proglase diplomatskim skandalom.

Izvor: Al Jazeera i agencije