FBiH: Zastupnički dom odobrio zaduženje od 360 miliona eura

Sredstva kredita koristit će se za pomoć u provođenju ekonomskih politika (Fena)

Većina zastupnika odobrila je na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zaduženje Federacije BiH po proširenom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom.

Odluka je usvojena s 56 glasova, dok je 17 članova bilo protiv, a dvoje suzdržano.

I Dom naroda će zasjedati danas te će se, također, izjašnjavati o ovom zaduženju.

Iznos zaduženja je do 720 miliona konvertibilnih maraka (360 miliona eura).

Opozicija: Neviđeno poniženje

Zastupnici opozicijske Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte istakli su da ovakvo poniženje Parlamenta do danas nije viđeno, jer dio odobrenih sredstava MMF-a već stoji na računu Centralne banke (720 miliona KM) iako Parlament do danas nije usvojio odluku o zaduženju.

Dok su u SDP-u glasali protiv odluke, zastupnici DF-a nisu glasali. Zastupnici opozicijskih stranaka istakli su da nema fiskalne stabilnosti u Federaciji bez novca koji dolazi od aranžmana s MMF-om, te da je taj novac bio planiran kada je pravljen budžet za ovu godinu.

Ovo je prva sjednica Parlamenta FBiH nakon tri mjeseca pauze, jer se stranke koje čine većinu u Parlamentu ne mogu dogovoriti o tri važne izmjene zakona, među kojima su izmjene Zakona o igrama na sreću i Zakona o šumama.

Zastupnici tvrde da veće pauze u radu Parlamenta FBiH nije bilo od kada on postoji.

„Rok otplate ovog kredita je deset godina. Sredstva kredita će se doznačiti proračunu Federacije BiH u periodu od tri godine u tranšama“, kazala je ranije dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Svaka tranša, istakla je, bit će utvrđena i doznačena nakon ocjene MMF-a o uspješnosti provođenja programa, putem kvartalnih pregleda kvantitativnih kriterija izvršenja i strukturnih reformi.

Reforme i nova radna mjesta

Sredstva kredita koristit će se za pomoć u provođenju ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja.

„Prvi cilj je intenziviranje reformi da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, privukle investicije, otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru te povećao potencijal za rast ekonomije“, rekla je Milićević.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije s namjerom da se osigura kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

Očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.

„Prošireni aranžman za BiH će pomoći u provedbi ekonomskih politika i reformi, kao i u ispunjavanju financijskih potreba koje se predviđaju u narednim godinama“, poručila je Milićević zastupnicima, koji u nastavku vanrednog zasjedanja, nakon rasprave, trebaju glasati o Odluci o prihvatanju zaduženja FBiH po Proširenom aranžmanu s MMF-om.

Izvor: Al Jazeera i agencije