Saobraćajne nesreće na hrvatskim cestama

U posljednjih deset dana na hrvatskim cestama život je izgubilo dvanaest osoba. Policija zato kreće u akciju pojačanog nadzora. Kako bi kaznili nesavjesne vozače, prije tri godine pooštren je zakon prema kojem se i za nepropisno preticanje ili prebrzu vožnju može u zatvor i do tri godine.

Česte su tragedije na hrvatskim cestama. Nastavljen je niz saobraćajnih nesreća u kojima je u posljednjih deset dana život izgubilo ukupno 12 ljudi. Policija zato na cestama kreće u pojačani nadzor.

”Same aktivnosti usmjerit ćemo na one najteže prometne prekršaje, koji dovode do najtežih prometnih nesreća, a to je brzina, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje”, rekao je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Brzina i alkohol bili su presudni i u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se proljetos dogodila u Zagrebu. Pijani 26-godišnjak zaletio se među pješake brzinom od 108 kilometara na sat. Usmrtio je dvoje ljudi, jednu osobu teško ozlijedio te je pokušao pobjeći. Suđenje čeka sa slobode, a zbog izazivanja saobraćajne nesreće i nepružanja pomoći prijeti mu od tri do dvanaest godina zatvora. Kako bi broj stradalih bio manji, ministarstvo pravosuđa prije tri godine donijelo je novi kazneni zakon.

Sudovi izriču preniske kazne

”Prema novom strožem zakonu, koji je na snagu stupio prije tri godine svima onima, koji ga prekrše prijeti kazna zatvora i do tri godine. I to primjerice u situacijama ako voze pod utjecajem alkohola, pretječu kolonu, ili oduzimaju vozilu prednost, ili ako voze 50 km na sat više od dopuštene brzine”, javlja reporterka Al Jazeere Matea Damjanović.

Nedavno je ipak otkriveno kako od 2013. do 2015. godine niko nije završio u zatvoru zbog obijesne vožnje. No, sudovi u Hrvatskoj ove su godine donijeli 54 osuđujuće presude koje se odnose na prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.

Udruženja smatraju da je zakon dobar, no upozoravaju da su sudovi često izricali preniske kazne, kao što je bilo u slučaju 25-godišnjeg Marka Leke, koji je 2009. godine, nakon što je svojim automobilom na pješačkom prelazu u Zagrebu usmrtio mladu djevojku, dobio uslovnu kaznu od godinu dana zatvora.

”Moramo znati da je prosjek izrečenih kazni od našeg pravosuđa negdje samo godinu dana. To je na minimumu zakonske kazne. To je problem uz to problem je vrlo veliko trajanje procesa. Neki procesi traju od pet do deset godina, time se gubi svaka svrha takvog kažnjavanja”, rekao je Georg Davor Lisicin, sekretar Udruge Sigurnost u prometu.

”Po meni nije bitna visina kazne. Bitno je da svakog krivca dostigne kazna“, kazao je Branko Šerić, advokat.

U Hrvatskoj je ove godine na cestama život izgubilo više od 240 osoba.

Izvor: Al Jazeera