Mediji: Crna Gora (opet) pred sudbonosnim izborima

Stanovnici Crne Gore će u nedjelju na 17 lista (koje okupljaju 34 stranke) izabrati 81 poslanika na slijedeće četiri godine (Reuters)

Crna Gora je opet pred, još jednim, sudbonosnim izborima, a takvi su od 1996. godine kad se, sadašnji nenadmašni lider Crne Gore Milo Ðukanović odrekao svog nekadašnjeg političkog mentora Slobodana Miloševića, navodi hrvatski Jutarnji list u današnjoj analizi uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Zagrebački dnevnik tvrdi kako se i ovaj put na izborima sukobljavaju dvije nepomirljive struje – procrnogorska, ojačana skorim članstvom u NATO-u, i radikalna prosrpska, ojačana proruskim interesom i da zato ni ovaj put ni socijalni, ni politički programi nisu u igri.

„Ponovno je ‘biti ili ne biti’ ili kako kaže Milo Ðukanović – nije pitanje tko će biti na vlasti, nego hoće li Crne Gore uopće biti. Fatalistička i apokaliptična kampanja opstanka opet je na djelu“, piše list.

Jutarnji navodi kako će u nedjelju 16. oktobra stanovnici Crne Gore na 17 lista (koje okupljaju 34 stranke) izabrati 81 poslanika na slijedeće četiri godine, te kako analitičari ne isključuju dva moguća postizborna uznemirujuća scenarija.

„Ako ponovno pobijedi DPS Mila Ðukanovića, prosrpsko-ruska oporba (radikalna Demokratski fronta četničkog vojvode Andrije Mandića koji ne krije ‘rusku podršku’ i umjerenija prosrpska koalicija Ključ bivšeg jugoslovenskog veleposlanika Miodraga Lekića) mogla bi izazvati nerede, ali se spominje da bi u slučaju da DPS više ne bude mogao okupiti većinu, on mogao opstruirati prijenos vlasti na oporbu, kojoj kao nikada do sada daju šanse da bi mogla da ugroziti gotovo 26-godišnju vlast Mila Ðukanovića“, tvrdi zagrebački medij.

Đukanovićeva mobilizacija

Ovaj list nastavlja kako je „činjenica kako se prosrpske stranke okupljene u DF-u i Ključu nikada nisu pomirile s crnogorskom neovisnošću, pa je stalno osporavaju“.

„No, ovaj put osnovna linija izbora je članstvo Crne Gore u NATO-u i Kosovo, a važan je međunarodni dodatak tom napetom izbornom procesu upletenost Rusije. Naime, Milo Ðukanović otvoreno je optužio prosrpsku oporbu da je na platnom spisku Moskve, a da sredstva dolaze preko Srbije, Republike Srpske i SPC-a“, navodi se.

Hrvatski dnevnik piše kako je „i zamjenik generalnog tajnika vladajuće Putinove stranke Jedinstvena Rusija Sergej Železnjak zaželio pobjedu Demokratskoj fronti“ i kako je „Rusija vrlo bolno primila vijest da će se Crna Gora učlaniti u NATO i podigla veliku prašinu oko toga“.

„Milo Ðukanović prvi put izlazi na izbore sam, bez dosadašnjeg partnera SDP-a koji samostalnim izlaskom riskira neprelazak izbornog praga, pa će se Ðukanović možda morati osloniti samo na manjinske stranke (bošnjačku, albansku i hrvatsku). Pretpostavlja se da bi rusko-srpski igrači Ključ i DF mogli koalirati i ugroziti DPS koji će najvjerojatnije osvojiti pojedinačno najviše mandata“, ocjenjuje Jutarnji.

Hrvatski list zaključuje kako „Ðukanović stoga nastoji mobilizirati procrnogorski dio glasača pa će vjerojatno mnogi Crnogorci (ponovno) ‘začepiti nos’ i progledati kroz prste optužbama na račun Ðukanovića o korupciji, nepotizmu i gubernatorskom ponašanju“.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO