Cvijanović: Popis stanovništa falsifikat

Stanje na entitetskoj političkoj sceni ne bi više nikada smjelo biti isto, piše autor (Reuters)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je BiH, htjeli to neki priznati ili ne, prepuna falsifikata, a da je jedan od njih i popis stanovništva, prenose banjalučki mediji.

“Kad-tad morat ćemo da se suočimo sa tim. Tužno je i da taj popis opet nekome koristi u političke svrhe da bi pokazao da je nadmoćniji, višebrojniji, da ga se više treba pitati. Sigurna sam da je sa tom namerom upravo napravljena jedna fabrikacija brojeva, kao što se to desilo”, istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da joj je žao zbog toga, jer se na ovaj popis dugo čekalo, a kada je došlo vrijeme i uspelo da se uđe u njegovu organizaciju bio je prepun manjkavosti, od činjenice da se 30 ljudi prijavljivalo na jednu adresu, pa do toga da se u rezidente vještački ugradi grad veličine Banjaluke sa oko 200.000 stanovnika.

Prvog jula, Agencija za statistiku BiH objavila je rezultate popisa, ali ih vlasti entiteta RS ne prihvataju.

Narodna skupština Republike Srpske nakon toga je jednoglasno usvojila Zakon o popisu stanovništva. Zakon ima sedam članova i njime se uređuje način obrade i objavljivanja rezultata popisa za teritoriju RS-a. Njega je predložila entitetska Vlada kako bi mogli da objave rezultate popisa samo za područje tog entiteta.

Nakon usvajanja ovog zakona zastupnici Koalicije “Domovina”, koju čine uglavnom predstavnici Bošnjaka, rekli su da se jedino Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine može baviti popisom.

Pozvali su ostale zastupnike da ne usvajaju takav zakon, jer će na taj način, kako su rekli, potvrditi da u entitetu RS vlada zakon jačeg.

Srpska će objaviti svoje rezultate popisa

“To što oni pokušavaju da smanje procente i da kažu da su to minimalna odstupanja, stvara ogroman poremećaj. To su strašna odstupanja za ovako mali prostor i ovako malobrojnu zajednicu. To su devijacije koje pokazuje BiH”, rekla je Cvijanović.

Naglasila je da joj nekada djeluje da za sve to nema lijeka, kao i da joj je žao što su međunarodni predstavnici odlučili da učestvuju u još jednom od falsifikata samo da bi rekli da je odrađena jedna od obaveza.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU-a u ovoj zemlji Lars-Gunnar Wigemark ranije je izjavio da, prema njegovim saznanjima, postoji samo jedan popis stanovništva.  

“Da je raskorak između stvarnosti i imaginarnih brojeva bio i 500.000 stanovnika, međunarodni tim bi rekao da je to u redu, a to pokazuje ono na šta ja odavno upozoravam. Teško je organizovati politički, ekonomski, naučni, kulturni, sportski ili bilo kakav život u državi koja odiše falsifikatima”, rekla je Cvijanović za Radio Republike Srpske.

Ona je napomenula da će Srpska objaviti svoje rezultate popisa u rokovima koje je zadala Narodna skupština, kao i da su Vlada i Zavod za statistiku svjesni tih rokova, te da tu nema nikakve dileme.

Prema Prijedlogu zakona koji su u julu razmatrali zastupnici Narodne skupštine RS-a, predviđeno je da rezultate popisa objavi Republički zavod za statistiku RS-a u roku šest mjeseci od stupanja na snagu zakona, a da u roku 30 dana od njegovog usvajanja donese program obrade podataka.

Izvor: Agencije