Protiv Sefića ranije pokrenuto 18 krivičnih prijava

Sefiću je izrečeno niz krivičnih prijava od 2007. godine (Facebook)

Policija je protiv Sanjina Sefića, u prethodnom periodu, pokrenula 18 krivičnih prijava, ali je Tužilaštvo Kantona Sarajevo samo jednom reagiralo. 

Ovu informaciju objavio je na današnjoj konferenciji za medije Vahid Ćosić policijski komesar MUP-a KS.

Na Ćosićevu izjavu istog dana je reagiralo Tužilaštvo KS-a, ustvrdivši da su sve prijave protiv Sanjina Sefića procesuirane.

Ćosić je kazao da je osumnjičeni Sanjin Sefić u MUP-u Kantona Sarajevo 47 puta evidentiran zbog kršenja Zakona o sigurnosti saobraćaja i sigurnosti na putu te zbog nanošenja tjelesnih povreda i krađa te da je na 18 krivičnih prijava, Tužilaštvo KS-a samo jednom reagiralo. Sefiću su od 2007. godine do počinjenja teške saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama, izrečene krivične prijave zbog vožnje automobila pod dejstvom alkohola, zbog upravljanja vozilom bez validne dokumentacije, prekoračenja brzine, upravljanja vozilom bez adekvatne opreme, preticanja vozila na nepredviđenim mjestima, kao i zbog krivičnih djela nanošenja teških tjelesnih povreda i krađa.

Više od 3.000 KM neplaćenih kazni

Naglašeno je također da je vlasnik vozila koje je učestvovalo u teškoj saobraćajnoj nesreći u ponedjeljak Jasmin Sefić, otac osumnjičenog Sanjina Sefića, MUP-u KS dužan 3.855 KM zbog neplaćanja kazni za saobraćajne prekršaje.

Ćosić je i detaljno pojasnio kada je i kako raspisana potjera za Sanjinom Sefićem, a nakon što je 10. oktobra automobilom usmrtio studentice Editu Malkoč i Selmu Agić.

U 22:45 MUP KS je usmeno obavijestio sve policijske agencije u BiH o identitetu počinioca teškog krivičnog djela. Usmena informacija bila je dovoljna da sve agencije u BiH, uključujući i Graničnu policiju, tragaju za Sanjinom Sefićem. Pismenu obavijest sa svim dokumentima MUP KS je dostavio u 6:30, a Sefić je granicu prešao u 6:36.

Granična policija je naknadno suspendirala policajce koji su omogućili Sefiću da pređe granicu.

Naknadno je sudija za prethodni postupak prihvatio mjeru određivanja pritvora i raspisivanja međunarodne potjernice. Sefić je uhapšen u Srbiji te je u toku proces izručenja BiH.

Odgovor Tužilaštva

Tužilaštvo je u saopćenju odgovorilo da je od 2007. do 2010. godine primilo ukupno osam službenih izvještaja MUP-a KS-a, te po istim formiralo osam krivičnih predmeta.

“U periodu Sefićevog punoljetstva, ovo Tužilaštvo zaprimilo je dva izvještaja od MUP-a KS. U jednom od predmeta, KTKS podiglo je optužnicu protiv Sanjina Sefića zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Dodaje se kako je Općinski sud u Sarajevu oglasio Sefića krivim za ovo djelo i izrekao uvjetnu osudu, te da je na ovu odluku suda Tužilaštvo uložilo žalbu.

Tužilaštvo KS-a navodi kako se drugi predmet odnosi na krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

“Postupajući tužilac, nakon provedene istrage, u ovom slučaju donio je naredbu o obustavi istrage, budući da nije bilo dokaza da je osumnjičeni počinio krivično djelo”, ističe Tužilaštvo, napominjući da je u svim preostalim formiranim predmetima (njih šest), a dok je Sanjin Sefić bio maloljetnik, Tužilaštvo kod nadležnog Suda podnijelo prijedlog za pokretanje postupka.

“Dakle, svi navedeni predmeti su procesuirani i okončani u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, a Sud je izrekao sankcije Sanjinu Sefiću predviđene za maloljetne izvršioce krivičnih djela. Treba napomenuti da policijske agencije od 2010. godine nisu dostavile ni jedan izvještaj protiv Sanjina Sefića, izuzev ovog posljednjeg. Istovremeno, Tužilaštvo podsjeća da 47 prekršaja koje je napravio Sanjin Sefić su isključivo u nadležnosti MUP-a KS, a ne u nadležnosti Tužilaštva”, navodi se na kraju saopćenja Tužilaštva.

Izvor: Agencije 


Povezane

Kako su, recimo u Srbiji, Sanjina Sefića pronašli za tri sata, a njihovim kolegama iz Bosne i Hercegovine to nije pošlo za rukom deset sati?!

Published On 13 Oct 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO