Procvat političkog marketinga u Crnoj Gori

Večeras u ponoć počinje izborna šutnja pred redovne parlamentarne izbore u Crnoj Gori koji se održavaju u nedjelju. Po ocjeni analitičara, politička kampanja bila je značajno kvalitetnija, agresivnija i skuplja nego ranije. No, nevladin sektor upozorava na netransparentnost kada je u pitanju finansiranje.

Procvat političkog marketinga – tako stručnjaci ocjenjuju reklame partija koje su proteklih mjeseci građani Crne Gore mogli vidjeti na svakom koraku.

Bilbordi, televizija, internet, konvencije stavili su u drugi plan terensku kampanju, a najveći iskorak, kažu u Centru za građansko obrazovanje, napravila je opozicija.

„Dominantno DF. Vidljiv je uticaj onog što su strani stručnjaci, što je jedno profesionalno pakovanje, samim tim jedna drugačija retorika i pristup, a dodatno, to je motivisalo i sve ostale aktere da i oni pokušaju da podignu svoje standarde“, kazala je Daliborka Uljarević, iz Centra za građansko obrazovanje.

U kvalitetnoj kampanji uz dio opozicije, kaže Uljarević, istakla se i vladajuća stranka koja je stavljanjem svog lidera, crnogorskog premijera u fokus, odgovorila na napade iz suprotnih tabora.

„Prirodno je bilo, i mislim da je to dobar marketinški izraz i dobro marketinško rješenje, da je DPS odgovorio sa onim što je on, odnosno, da su sakrili Đukanovića u toj konstelaciji odnosa onda bi ispalo da sam DPS priznaje da je Đukanović problem“, nastavlja Uljarević.

Društvene mreže prebukirane

Izbore 2016. godine obilježila je i nezapamćena internetska kampanja, sa ciljem, smatra Srdan Kosović, urednik jednog od najčitanijih portala u zemlji, da pokrene apstinente. Društvene mreže i internetske stranice bile su prebukirane političkim porukama.

„Tu su reklame-baneri na svim čitanim portalima u Crnoj Gori, ali i Google oglasi, kada uđete na strane sajtove i YouTube, ne možete izbjeći ni politički marketing nekih od blokova. Mislim da ovoliko uloženih finansija i novca za internet kampanju niko nije očekivao“, rekao je Srđan Kosović, urednik portala Vijesti.

Da su partije uložile neuporedivo više za marketing pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju. Ukupni troškovi kampanje iz 2012. godine premašeni su već tri sedmice prije ovih izbora, no uz nedovoljno objašnjenje partija odakle im novac.

„Većina partija se od početka ove kampanje ponijela vrlo netransparentno“, rekla je Milica Kovačević, iz Centra za demokratsku tranziciju.

U nevladinom sektoru očekuju da novoosnovana Agencija za sprječavanje korupcije natjera partije da poštuju zakon.

„Obaveza je agencije da provjeri da li prijavljeni iznosi, oni koje će prijaviti partije odgovaraju onome što su realni troškovi za kampanju i da provjere da li je bilo popusta pri davanju usluga ili proizvoda partijama zato što se po zakonu o finansiranju političkih partija svi ti popusti smatraju donacijama“, nastavlja Kovačević.

Da li je kampanja dala rezultate partije će provjeriti već u nedjelju, kada se prebroje glasački listići.

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO