Duraković: Srebrenica je planetarni simbol stradanja

Dolazak Mladena Grujičića na čelo Srebrenice bi srušio sve do sada izgrađeno, izjavio je aktuelni načelnik Općine Ćamil Duraković, gostujući na Al Jazeeri.

Upitan o svojim saznanjima o izbornim neregularnostima, rekao je kako misli na sva izvještavanja posmatrača sa određenih biračkih mjesta, kao i upad policijskih snaga RS-a u prostorije gdje se drži glasački materijal.

Osobe koje su se registrirale da glasaju putem pošte, oštećene su jer im pošta nije uopće upućena iz BiH, rekao je Duraković.

“Niz je prigovora”, rekao je Duraković. “Ne želim to politizirati.”

Na pitanje da kaže ko je odgovoran za “gubitak Srebrenice“, on je istakao da je prije svega odgovorno više od 2.500 ljudi koji su došli iz druge države, Srbije, na dan izbora da glasa u Srebrenici.

“Odgovorni su oni koji su vodili kampanju sa Vojislavom Šešeljom u drugoj zemlji, a ne na prostoru one opštine u kojoj želite biti kandidat. Mi nikada nismo kazali da ne želimo Srbina za načelnika, to je neko pogrešno percipirao. Mladenova kampanja se osvrnula na to da neko ne želi Srbina. Mladen (Grujičić) nije personifikacija srpskog naroda u širem kontestu. On je jedan devijantan mlad čovjek koji je ušao u te vode Srpske radikalne stranke. To je sve nas, koji smo preživjeli srebrenički genocid, pogodilo. Normalni Srbi imaju razumijevanja za to“, kazao je.

Istakao je da “takav čovjek ne može voditi senzibilan grad jer, to nije samo općina, već planetarni simbol stradanja ljudi”.

“Imaju te srpske snage koje kažu Srebrenica je 11. jula oslobođena, a 2. oktobra preuzeta. Taj koncept se nikom ne sviđa, nikom ako je iole normalan. On (Grujičić) kao osoba ne odgovara. Kada bi stvari krenule u tom smjeru, očito je da bi, svi oni koji danas misle da neće biti problema, vidjeli da taj čovjek Srebrenicu može odvesti u sunovrat”, rekao je.

Rezultati CIK-a u ponedjeljak

“Čekam da Centralna izborna komisija u ponedjeljak zvanično potvrdi rezultate izbora, nakon čega ću imati zvaničnu izjavu za medije i preduzeti odgovarajuće korake”, kazao je u petak kasno popodne Duraković za Al Jazeeru.

Planirano je da Centralna izborna komisija BiH u ponedeljak, 17. oktobra, utvrdi rezultate lokalnih izbora u BiH održanih 2. oktobra, ali nakon što se tokom vikenda obrade preostali glasovi pristigli putem pošte sa birališta u odsustvu, od birača koji su glasali putem mobilnih timova, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kao i na nepotvrđenim glasačkim listićima.

“Po posljednjim prebrojavanjima Ćamil Duraković je osvojio 3.897 glasova, dok je Mladen Grujičić osvojio 4.675 glasova. Trenutno je u Srebrenici mirno, ulice su puste. Iz lokalnih objekata se čuje slavlje, vjerovatno Grujičićevih pristalica. Na ulicama Srebrenice nije uočen veći broj policajaca“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Sinan Šarić.

SDA: Narušen integritet izbornog procesa

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je ranije istakao da za njega nikakvo ponavljanje izbora ne dolazi u obzir.

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) ranije je tražio da se ponište izbori u Srebrenici, navodeći da je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska u zgradu Općine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal.

Iz SDA su naveli da su tim činom 4. oktobra prekršene odredbe Izbornog zakona BiH kojim su propisane isključive nadležnosti Općinske izborne komisije u čuvanju izbornog materijala, utvrđivanju i objedinjavanju zbirnih rezultata, te dostavljanju izbornog materijala Centralnoj izbornoj komisiji.

CIK je ranije odobrio Općinskoj izbornoj komisiji u Srebrenici da ponovno prebroji glasove s pet biračkih mjesta, jer se na njima ukupan broj važećih glasova razlikovao od glasova koje su dobile sve stranke.

Općinska komisija taj posao nije uradila, jer su pojedini članovi smatrali da su pod pritiskom zbog pojačanog prisustva policije u zgradi Općine i ispred sale gdje se nalazi birački materijal.

Članice komisije iz reda srpskog naroda negirale su da je bilo riječi o pritisku.

Izvor: Al Jazeera i agencije