Vučić i Rama susreli se u Beogradu

Šefovi vlada Srbije i Albanije razgovarali o budućnosti odnosa dviju zemalja i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi (Tanjug)
Šefovi vlada Srbije i Albanije razgovarali o budućnosti odnosa dviju zemalja i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, tokom susreta s albanskim šefom Vlade Edijem Ramom, kazao kako se ne stidi „da kažem da želimo da imamo bolje veze sa Albancima, Bosancima, jer vidim da potencijalno gledano imamo bolji rast od većine zemalja članica, imamo veliki potencijal u budućnosti i to ćemo učiniti zajedno, jer ako idemo jedni protiv drugih, onda nemamo šanse“, prenosi Tanjug.

Premijeri Srbije i Albanije učestvovali su na panelu u okviru Beogradskog sigurnosnog foruma.

Vučić je ocijenio kako, uz bolje političke veze u budućnosti, „nema sumnji da ćemo se približiti Evropskoj uniji, čemu teže sve zemlje regiona“.

Zahvalio je albanskom kolegi što je danas u Beogradu i na Forumu, i time dao šansu „da pričamo, da razvijemo dalje naše odnose“.

„Kada pričate, uvek poboljšavate odnose, i to je od značajno za nas“, poručio je Vučić. 

Rama je poručio kako proces eurointegracija nije put odlaska negdje, već je to „put modernizacije našeg društva, koji će nam pomoći da raskinemo veze sa lošom prošlošću“.

Pitanje Kosova i Trepče

Dodao je kako je proces eurointegracija trenutno mnogo važniji od članstva u EU-u, jer „pomaže našim narodima da izgrade države“ koje nikada nisu imali iz ugla efikasnih institucija, vladavine prava, funkcionalne demokratije, društava koja imaju energiju za takmičenje, uspjeh, pa i neuspjeh za kojim će slijediti ponovo uspjeh.

Današnju debatu premijera Srbije i Albanije obilježili su suprotstavljeni stavovi u vezi s Kosovom, posebno kad je riječ o Trepči i hapšenju Nihata Thacija.

Konstatirajući kako se Srbija i Albanija mimoilaze o pitanju statusa Kosova, Rama je istakao kako bi za sve bilo najbolje ako bi Srbija priznala Kosovo. Dodao je kako podržava što se uprkos različitom mišljenju između Beograda i Prištine odvija dijalog o normalizaciji odnosa.

Vučić je istakao kako o pitanju Kosova dvije zemlje imaju različite stavove, a kad je riječ o Trepči, za koju je Rama rekao kako se nalazi na teritoriji Kosova, upitavši šta će Srbija s tim rudnikom uraditi – možda ga prebaciti u Beograd, Vučić je odgovorio:

„Usuđujem se da kažem da znam više o tom rudniku od albanskog premijera i moram da kažem da je Priština uradila najgori mogući potez kada je reč o ekonomiji i razvoju rudnika.“

Prestižan skup

Forum, koji organiziraju Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, a koji je počeo u srijedu, pokušat će kroz brojne panele obraditi izazove s kojima se Evropa, regija i Srbija suočavaju, poput izbjegličke krize, Brexita, procesa proširenja Evropske unije, nove sigurnosne strategije Evrope…

U okviru BSF-a planirano je 25 diskusija, s više od 100 govornika i 700 učesnika, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva, među kojima su brojna značajna imena političke i diplomatske scene.

Tokom drugog dana BSF-a diskutirat će se i o demokratskom odgovoru na rastući populizam i radikalizaciju, novoj evropskoj strategiji sigurnosti, zamoru u procesu proširenja EU-a, rješenjima za političku stabilnost i izgradnju institucija u Jugoistočnoj Evropi, dijalogu Beograda i Prištine, odnosu Srbije i NATO-a, kao i procesu digitalizacije, slobodi govora i jačanju partnerstva države i civilnog društva.

Na agendi će se naći i pitanja o novom putu svile u Evropi, povećanju učešća civila u mirovnim misijama, odnosu demokratije i sigurnosti te ulozi žena u promoviranju politike mira. 

Trodnevni BSF bit će završen diskusijom o ulozi civilnog društva u očuvanju demokratskih vrijednosti.

Ovaj forum pokrenut je 2011. godine i u međuvremenu je postao najprestižniji skup o sigurnosnoj i vanjskoj politici koji se održava u Jugoistočnoj Evropi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO