Trump se izvinio Srbiji

Bombardiranje Srba, koji su bili naši saveznici u oba svjetska rata, bilo je velika greška (AP)
Bombardiranje Srba, koji su bili naši saveznici u oba svjetska rata, bilo je velika greška (AP)

Kandidat Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima Donald Trump izjavio je kako je bombardiranje Srbije bilo velika greška i rekao kako će, ukoliko pobijedi, ojačati veze Sjedinjenih Američkih Država s Vladom u Beogradu.

„Bombardiranje Srba, koji su bili naši saveznici u oba svjetska rata, bilo je velika greška. Srbi su veoma dobri ljudi. Nažalost, Clintonova administracija nanijela im je dosta zla, ali i cijelom Balkanu od kojeg su napravili haos“, rekao je Trump u intervjuu beogradskom magazinu Nedeljnik.

Podsjetio je kako se i ranije izvinjavao Srbima zbog američke, a posebno politike Billa Clintona prema njima.

„Ojačat ću našu vezu s Vladom u Beogradu. Kada preuzmem upravljanje državom, cijeli kurs američke vanjske politike bit će bolji nego što je sada“, rekao je Trump.

Na pitanje bi li mogao spriječiti eskalaciju novog hladnog rata i kakav je njegov odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Trump je rekao kako bi s Putinom bio oštar, ali kako bi volio da s Rusijom njeguje prijateljske odnose, za razliku od onih kakve danas imaju dvije zemlje.

„Samo tako bi se mogli boriti protiv ISIL-a (oružane grupe Islamska država Irak i Levant) i drugih prijetnji. Amerika će pod mojom administracijom imati bolje odnose s Moskvom, gore svakako ne može imati.“

Užasan posao protiv ISIL-a

Republikanski kandidat za predsjednika kaže kako je aktualna američka administracija obavila „užasno loš posao u borbi protiv ISIL-a“.

„Čak bih išao toliko daleko da kažem kako su oni odgovorni što su ISIL i druge slične grupe uopće nastali“, rekao je Trump.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države su ostavile Irak na cjedilu i povukle trupe iako su svi generali govorili kako je neophodno ostaviti vojsku tamo i napravili vakuum koji je omogućio da teroristi bujaju u Iraku i Siriji.

„Washington trenutno nema nikakav plan ni ideju kako popraviti situaciju“, zaključio je Trump.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO