Suspendirani granični policajci koji su propustili Sefića

Granična policija BiH nastavit će provjeravati okolnosti prelaska Sefića preko granice (Grani?na policija BiH)
Granična policija BiH nastavit će provjeravati okolnosti prelaska Sefića preko granice (Grani?na policija BiH)

Danas je Granična policija BiH donijela rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv četvorice policijskih službenika (R. D., P. D., B. E. i B. A.) Jedinice granične policije Višegrad, zbog čijeg je propusta Sanjinu Sefiću, koji je automobilom usmrtio dvije djevojke u Sarajevu, omogućen bijeg u Srbiju.

Granična policija BiH utvrdila je da je Operativni centar imao informaciju o Sanjinu Sefiću koji je pregazio dvije djevojke i potom pobjegao, te da je proslijedio svim prijelazima u zemlji.

U skladu s tim, informacije su bile dostupne policijskim službenicima na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Također, utvrđeno je da nije postojao problem u sistemu protoka informacija između jedinica Granične policije, te da je propust prilikom kontrole Sefića uzrokovan isključivo ljudskim faktorom, navodi se u saopćenju.

Policijski službenici privremeno su suspendirani do okončanja disciplinskog postupka, a Granična policija BiH nastavit će provjeravati okolnosti prelaska Sefića preko granice. Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta i drugih službenika GP BiH uključenih u obavljanje graničnih provjera, bit će sankcionirani, stoji u saopćenju Granične policije BiH.

Građani tražili istragu

Danas su se u Sarajevu ispred zgrade Kantonalne Vlade okupili građani koji su tražili istragu i krivični postupak protiv pripadnika Granične policije BiH ukoliko se utvrdi saučesništvo u bijegu osumnjičenog iz zemlje.

Sanjin Sefić je u srijedu uhapšen u Srbiji i bit procesuiran u skladu s međunarodnim propisima koji uređuju oblast ekstradicije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO