Suspendirani granični policajci koji su propustili Sefića

Granična policija BiH nastavit će provjeravati okolnosti prelaska Sefića preko granice (Grani?na policija BiH)

Danas je Granična policija BiH donijela rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv četvorice policijskih službenika (R. D., P. D., B. E. i B. A.) Jedinice granične policije Višegrad, zbog čijeg je propusta Sanjinu Sefiću, koji je automobilom usmrtio dvije djevojke u Sarajevu, omogućen bijeg u Srbiju.

Granična policija BiH utvrdila je da je Operativni centar imao informaciju o Sanjinu Sefiću koji je pregazio dvije djevojke i potom pobjegao, te da je proslijedio svim prijelazima u zemlji.

U skladu s tim, informacije su bile dostupne policijskim službenicima na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Također, utvrđeno je da nije postojao problem u sistemu protoka informacija između jedinica Granične policije, te da je propust prilikom kontrole Sefića uzrokovan isključivo ljudskim faktorom, navodi se u saopćenju.

Policijski službenici privremeno su suspendirani do okončanja disciplinskog postupka, a Granična policija BiH nastavit će provjeravati okolnosti prelaska Sefića preko granice. Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta i drugih službenika GP BiH uključenih u obavljanje graničnih provjera, bit će sankcionirani, stoji u saopćenju Granične policije BiH.

Građani tražili istragu

Danas su se u Sarajevu ispred zgrade Kantonalne Vlade okupili građani koji su tražili istragu i krivični postupak protiv pripadnika Granične policije BiH ukoliko se utvrdi saučesništvo u bijegu osumnjičenog iz zemlje.

Sanjin Sefić je u srijedu uhapšen u Srbiji i bit procesuiran u skladu s međunarodnim propisima koji uređuju oblast ekstradicije.

Izvor: Agencije