Sefiću ekstradicijski pritvor do dva mjeseca

Ekstradicijski pritvor može trajati najmanje 18, a najduže 40 dana (Arhiva)

Sanjinu Sefiću, koji je pregazio dvije djevojke u Sarajevu i potom pobjegao u Srbiju, Viši sud u Novom Sadu odredio je ekstradicijski pritvor.

On je sinoć priveden sudu, saslušan i određen mu je ekstradicijski pritvor do dva mjeseca, precizirala je glasnogovornica Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić u izjavi za Tanjug.

Dodala je kako je sud o odluci obavijestio Ministarstvo pravde, kao i organe Bosne i Hercegovine koji trebaju u roku 18 dana dostaviti zamolnicu za izručenje s pratećom dokumentacijom zbog čega ga potražuju ili tražiti eventualno produženje tog roka.

Nakon prijema zamolnice odlučivat će se o ispunjenosti uvjeta za izručenje, napomenula je Karapandžić.

Ranije danas je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Mirsad Vilić za Al Jazeeru kazao kako će Sefić biti izveden pred istražnog sudiju kako bi bio saslušan nakon što je priveden u srijedu navečer.

“U stalnom smo kontaktu s kolegama iz Srbije bili tokom noći i jutros. Nakon današnjeg saslušanja bit će odlučeno da li će se provesti skraćeni postupak oko ekstradicije ili će to biti po zakonskom roku”, istakao je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Uhapšen po propisima

Vilić ističe odličnu saradnju s organima iz Srbije koji su, kako kaže, veoma korektno i profesionalno sarađivali s bh. policijskim snagama.

Do hapšenja Sefića je došlo po Interpolovoj potjernici, koja je otvorena po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo.

“Kada smo je dobili, unijeli smo je u bazu kako bi sve države članice mogle vidjeti potjernicu, na što su organi iz Srbije brzo reagirali”, dodaje sagovornik Al Jazeere.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u srijedu navečer kako se Sefić nalazi u rukama policije Srbije i kako će biti procesuiran u skladu s međunarodnim propisima koji uređuju oblast ekstradicije.

“Bićemo u kontaktu sa kolegama iz Bosne i Hercegovine kako bi što brze okončali kompletan postupak. Ljude uvek pogode događaji poput stradanja nedužnih devojaka u Sarajevu, ali je naša policija poslala jasnu poruku da oni koji se na bilo koji način ogreše o zakon neće moći da nađu utočiste u Srbiji”, naveo je Stefanović, a javlja Tanjug.

Raspisana potjernica

Miroslav Kojić, savjetnik u Ambasadi BiH u Beograd, za agenciju Anadolija je kazao kako je Sefić uhapšen sinoć u 23 sata u Novom Sadu, gdje je saslušan, a nalazi se u ekstradicijskom pritvoru u Višem sudu u Novom Sadu.

Sefić je osumnjičen da je u ponedjeljak navečer automobilom usmrtio dvije djevojke na pješačkom prelazu ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Nakon što ih je udario, pobjegao je s lica mjesta i ostavio automobil Volkswagen Golf 6, a potom uz pomoć nekoliko osoba pobjegao u Srbiju.

Kantonalni sud Sarajevo naredio je raspisivanje potjernice za Sefićem, koja je proslijeđena policiji, a zatim i Interpolu.

Ranije je Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo istragu protiv Sefića i predložilo Kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije