Sarajlije nemaju povjerenje u policiju

Nakon prometne nesreće u ponedjeljak navečer, u kojoj su smrtno stradale dvije studentice Filozofskog fakulteta, povećan je broj policijskih patrola na ulicama Sarajeva. Građani kažu kako ne očekuju nikakve promjene nabolje, a policija poručuje da će raditi na ponovnom stjecanju povjerenja.

Brze vožnje, kršenje pravila saobraćaja i nelegalne utrke sarajevske omladine već su uobičajena pojava. Haris i Omer su dugo godina policajaci u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Njihov posao je da zaustavljaju upravo osobe koje krše pravila saobraćaja.

Tokom noćne patrole vozači na ulicama Sarajeva su bili izuzetno pažljivi. Takozvanih trkača nije bilo. Policajci kažu kako se obično na neko vrijeme primire i ne pojavljuju nakon teških saobraćajnih nesreća.

“U proteklih nekoliko dana sarajevska policija znatno je povećala broj patrola na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine. Uprkos tome, brojni građani kažu kako nemaju povjerenje u policiju”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Harun Karčić.

Najčešće stradaju pješaci

Isto misle i o pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine. Nezavisni odbor Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ocijenio je da je sigurnosna situacija u gradu nezadovoljavajuća. Glasnogovornik MUP-a Irfan Nefić poručuje da se radi na ponovnom stjecanju povjerenja građana.

“Mi ćemo se svakako truditi da povjerenje građana vratimo na nivo na kojem smo to imali, jer mi bez građana ne možemo puno učiniti u ovom Kantonu. Inače je intencija takva da se građani uključe u kreiranju sigurnosne situacije u gradu”, istakao je Nefić.

Nakon svake teže saobraćajne nesreće u kojoj neko smrtno strada, a najčešće su to pješaci, poveća se broj policijskih patrola. Ali i interes javnosti za sigurnost u saobraćaju. Nesavjesni vozači budu znatno oprezniji, ali sudeći po dosadašnim iskustvima, taj oprez kratko traje, a noćne jurnjave po sarajevskim cestama ponovno ugrožavaju živote.

Izvor: Al Jazeera