Tužilaštvo BiH naredilo istragu protiv Salihovića

Salihović ranije rekao da je Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH podnio disciplinsku tužbu zbog toga što je otvorio istragu protiv Dodika (Al Jazeera)
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine donesena je naredba o provođenju istrage protiv Gorana Salihovića, suspendiranog glavnog tužioca Tužilaštva BiH, nakon dostavljene prijave Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
 
U istrazi će se prikupljati dokazi i utvrđivati okolnosti o počinjenim krivičnim djelima, koja su između ostalog, predmet disciplinskog postupka pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV), navodi se u saopćenju Tužilaštva.
 
Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a ranije je donijela odluku da se Salihović privremeno udaljava sa dužnosti glavnog tužioca i tužioca u istom tužilaštvu do okončanja disciplinskog postupka, počevši od 29. septembra 2016. godine.
 
Ured disciplinskog tužioca VSTV-a ranije je podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za suspenziju.
 
Istrage protiv Dodika
 
Protiv Salihovića je pokrenuta istraga zbog sumnji da je zloupotrijebio položaj, na osnovu medijskih objava u kojima su izneseni navodi da je glavni tužilac, posredstvom drugih osoba, zatvorio više istraga protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.
 
Salihović je ranije rekao da je Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za njegovu suspenziju zbog toga što je otvorio istragu protiv Dodika, nakon održavanja referenduma o Danu RS-a. 
 

“Odbacujem sve te navode i ništa iz te prijave nije tačno, sve to je montirano. Razlog za prijavu je što sam ja otvorio istragu protiv Milorada Dodika i što je prvi put u povijesti dobio poziv da se javi u Tužilaštvo BiH. On je jasno rekao da stoji iza referenduma. Prije toga nije moglo, predmet je otvoren prije 20 dana i mi to radimo”, rekao je Salihović.

 
Izvor: Agencije