Skoplje: Opozicija podržava građanski marš

U Skoplju se održava građanski marš kojeg podržava Socijaldemokratski savez.

Protestna šetnja događa se na dan kada zemlja obilježava 75 godina od narodnog ustanka i antifašističke borbe.

Moto marša je “Borba se nastavlja – glas pobjeđuje”. U susret izborima koji se trebaju održati 11. decembra, organizatori marša kažu da je građanima glavno oružje njihov glas.

Građani su se okupili ispred zgrade Specijalnog Javnog tužiteljstva, i time su željeli još jednom dati podršku njihovom radu u istragama, koji se temelji na snimcima prisluškivanih telefonskih razgovora. 

Za godinu dana, otvoreno je više istraga protiv funkcionera iz vlasti i podnijeta je optužnica protiv bivšeg premijera Nikole Gruevskog i predsjednika vladajuće VMRO DPMNE za zloupotrebu službenog položaja.

Nastavak građanske kampanje

„Jedna od glavnih poruka na maršu je da se sve progresivne snage moraju udružiti, kako bi, kako kažu pobedili režim koji deset godina vlada Makedonijom. Cilj je izgradnja društva u kojem će vladati pravda, sloboda govora, razmišljanja i delovanja. Želja je prekinuti iseljavanje mladih ljudi, koji ne vide perspektivu i mogućnost za dobar život u rodnoj zemlji“, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Iz opozicije navode da marš predstavlja nastavak građanske kampanje.

„Ovo je glas koji kaže ‘da’ životu u Makedoniji i glas koji kaže ‘ne’ režimu“, poručio je Zoran Zaev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Okupljanje je organizovano u cilju mobilizacije građana, da 11. decembra izađu na izbore i glasaju za opoziciju.

Izvor: Al Jazeera