Novi rezultati: Grujičiću 63 posto glasova u Srebrenici

Posmatrači srpskih stranaka posebno će pratiti brojanje glasova u odsustvu. (Al Jazeera)

Prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim rezultatima lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, Mladen Grujičić, zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice, osvojio je 63,82 posto glasova.

To su podaci koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, nakon što su prebrojani glasovi sa svih 27 biračkih mjesta.

Rezultati su objavljeni na internetskoj stranici CIK-a danas u 15 sati, nakon što su u Sarajevu prebrojani glasovi sa pet biračkih mjesta iz Srebrenice. 

Prema rezultatima izbora sa svih 27 biračkih mjesta, Grujičić je osvojio 4.553 glasa od ukupno važećih 7.134 glasa.

Njegov protivkandidat, aktuelni načelnik Ćamil Duraković, osvojio je 35,98 posto, odnosno 2.567 glasova.

Još se prebrojavaju glasovi u odsustvu i oni pristigli poštom.

Tvrdnje o nepravilnostima

U Glavnom centru za brojanje glasova CIK-a, u ponedjeljak su prebrojani glasovi sa pet biračkih mjesta iz Srebrenice.

Ranije su štabovi dvojice kandidata iznijeli dodatne tvrdnje o izbornim nepravilnostima.

Iz bošnjačkih stranaka ponavljaju da će tražiti ponovno brojanje svih glasova. Sumnjaju na neregularnosti u Skelanima, gdje je glasao najveći broj glasača koji žive u Srbiji.

Posmatrači srpskih stranaka požalili su se na nepravilnosti na glasačkim mjestima za Srebrenicu u Federaciji BiH, uglavnom u vezi sa glasanjem sa upitnim dokumentima.

Optužuju CIK za izostanak reakcije pa će, kažu, posebno pratiti brojanje glasova u odsustvu.

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) sinoć je zatražio da se ponište izbori u Srebrenici, navodeći da je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska u zgradu Općine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal.

SDA navodi da su tim činom 4. oktobra prekršene odredbe Izbornog zakona BiH kojim su propisane isključive nadležnosti Općinske izborne komisije u čuvanju izbornog materijala, utvrđivanju i objedinjavanju zbirnih rezultata, te dostavljanju izbornog materijala CIK-u.

“Ovakvo protivzakonito stanje trajalo je do 5.10.2016. godine i u tom periodu Općinska izborna komisija nije mogla vršiti svoje nadležnosti, čime je narušen integritet i legalitet lokalnih izbora u Srebrenici”, navodi se u saopćenju ove stranke.

Konačni rezultati do 2. novembra

Na odluku o utvrđivanju rezultata, političke stranke, općinske izborne komisije, kao i grupa od 50 birača na određenom biračkom mjestu može tražiti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića.

Nakon rješavanja žalbi, predsjednik CIK-a Ahmet Šantić očekuje do 2. novembra konačnu objavu i potvrđivanje izbornih rezultata.

CIK je ranije odobrio Općinskoj izbornoj komisiji u Srebrenici da ponovno prebroji glasove s pet biračkih mjesta, jer se na njima ukupan broj važećih glasova razlikovao od glasova koje su dobile sve stranke.

Općinska komisija taj posao nije uradila, jer su pojedini članovi smatrali da su pod pritiskom zbog pojačanog prisustva policije u zgradi Općine i ispred sale gdje se nalazi birački materijal.

Članice komisije iz reda srpskog naroda negirale su da je bilo riječi o pritisku.

Probosanske stranke iz Srebrenice zatražile su od Centralne izborne komisije ponovno brojanje glasova za tu općinu.

Smatraju kako se trebaju provjeriti nelogičnosti u velikoj razlici glasova koje je dobio Grujičić, u odnosu na glasove koje su dobile same stranke.

Riječ je, kako navodi Duraković, o gotovo hiljadu glasova razlike.

Izvor: Al Jazeera i agencije