Izvještaj Tužilaštvu protiv Kaplana i drugih

Kaplan je kandidat za načelnika Stoca (Al Jazeera)

Policijska uprava Čapljina podnijela je izvještaj Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru protiv kandidata za načelnika opštine Salmira Kaplana i još deset osoba iz Stoca povodom nereda povezanih s glasanjem na lokalnim izborima u BiH.

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštio je se da su tri izvještaja Tužilaštvu protiv tih osoba podnesena zbog otuđenja i uništavanja glasačkih materijala te fizičkih napada na članove Opštinske izborne komisije.

Zbog tih incidenata izbori u Stocu su prekinuti, osim na tri glasačka mjesta.

Osim Kaplana, izvještaji su podneseni protiv Ahmeta Ljubovića, Demira Mahmutćehajića, Nihada Bajramovića, Amera Beča, Nermina Bise, Bećira Zukića i Denisa Pirije, Adnana Baljića, Adisa Tucakovića i Salke Baljića.

Kandidat za Općinsko vijeće Stolac, Demir Mahmutćehajić, kazao je za Al Jazeeru: “U slučajevima mnogo krupnijih problema, sakrivaju se imena i stavljaju se inicijali. A ovdje se mi svi navodimo imenima i prezimenima. Neka. Taj linč koji se pokušava sprovesti nad nama se vrlo jasno nastavlja. I ja lično nemam nikakav drugi komentar osim da dozvolimo pravosudnim organima u našoj državi da rade svoj posao.”

Poziv za ponavljanje izbora

Iz koalicije Inicijativa za Stolac traže da se izbori provedu ponovo, ali na demokratski i fer način.

Zahtijevaju da u Stocu budu međunarodni posmatrači i da predsjednik Opštinske izborne komisije Ivan Perić bude smijenjen.

Ranije ove sedmice, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović posjetio je Stolac, a njegova izjava da je to “hrvatski prostor” naišla je na oštru osudu Stranke demokratske akcije.

Čović je također kazao da je napad na Stolac napad na državu, što je ponovio i Miro Kovač, tehnički ministar vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske u posjeti Stocu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović  tada je kazao kazao je kako su svi zvaničnici susjednih zemalja dobrodošli u BiH, ali da nije dobro dolaziti i davati podršku samo jednom narodu. 

‘Govor mržnje’

Ranije ove sedmice, Centralna izborna komisija BiH većinskom odlukom odbila je razmatrati odluku o poništenju izbora u Stocu. 

Član CIK-a Stjepan Mikić, koji je bio protiv uvrštavanja u dnevni red prijedloga odluke o poništavanju izbora u Stocu, tvrdi da pravna služba ove institucije treba razmotriti prigovor predsjednika Opštinske izborne komisije u vezi sa jezikom mržnje.

Kazao je kako je riječ o uvredama koje je izrekao Kaplan.

“Uopće ne prejudiciram kakav će prijedlog pravne službe biti i kakvu će odluku donijeti Sud. Ali to je proces koji možemo brzo završiti. Spomenuo sam 15 dana. Sve može do tada da bude gotovo. I ja sam rekao i vašim kolegama, a volio bih da je to predsjednik rekao, trebamo dobiti informacije i od službi sigurnosti, kakvo je stanje u toj općini, da li se mogu održati demokratski lokalni izbori u toj izbornoj jedinici”, kazao je Mikić.

Za razmatranje mogućnosti poništavanja izbora u Stocu su bili predsjednik CIK-a Ahmet Šantić te članovi Irena Hadžiabdić i Suad Arnautović.

“Imali smo svu relevantnu, neophodnu dokumentaciju. Sačekali smo da dobijemo kompletan izvještaj i od Općinske izborne komisije Stolac i od svih zainteresiranih subjekata. Nije bilo nikakvog razloga da ne idemo u tom pravcu”, kazao je Šantić.

Izvor: Agencije