SDA traži poništavanje izbora u Srebrenici

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) traži da se ponište izbori u Srebrenici, navodeći da je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska u zgradu Općine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal.

SDA navodi da su tim činom 4. oktobra prekršene odredbe Izbornog zakona BiH kojim su propisane isključive nadležnosti Općinske izborne komisije u čuvanju izbornog materijala, utvrđivanju i objedinjavanju zbirnih rezultata, te dostavljanju izbornog materijala Centralnoj izbornoj komisiji.

“Ovakvo protivzakonito stanje trajalo je do 5.10.2016.godine i u tom periodu Općinska izborna komisija nije mogla vršiti svoje nadležnosti, čime je narušen integritet i legalitet lokalnih izbora u Srebrenici”, navodi se u saopćenju ove stranke.

Izbori u Stocu

SDA je razmatrala i pitanje lokalnih izbora u Stocu. Sa kolegija ove stranke upućen je poziv Centralnoj izbornoj komisiji da donese odluku o poništenju izbora na redovnim biračkim mjestima i zakaže nove izbore u zakonom propisanom roku, tj. u roku od 14 dana od dana pravosnažnosti odluke.

“Izbornoj komisiji su poznate sve činjenice vezane za izborni proces u Stocu, tako da se ova odluka mogla donijeti već na današnjoj sjednici CIK-a.

Upozoravamo članove CIK-a da ovo pitanje ne politiziraju, već da postupaju isključivo u skladu s zakonom. Neizvršavanje zakona može predstavljati i zloupotrebu službenog položaja”, navode iz stranke SDA, dodajući da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg treba dalje čekati.

SDA je “apsolutno neutemeljenim” ocijenio jučerašnje izjave ministara Vlade Republike Hrvatske Bože Petrova i Mire Kovača o diskriminaciji i manjku prava Hrvata u Stocu.

“Naime, u Stocu vlast HDZ-a bez prekida traje od prvih demokratskih izbora 1990. godine. U ratnim  godinama u Stocu je izvršeno brutalno etničko čišćenje Bošnjaka, Srba i ostalih građana. Mir u Stocu nije donio pravdu“, navodi se u saopćenju.

Glasanje u Stocu je prekinuto nakon što je kandidat za načelnika te općine Salmir Kaplan fizički nasrnuo na predsjednika Općinske izborne komisije i nakon što su pojedini članovi biračkih odbora napustili biračka mjesta.

Tome je prethodila smjena bošnjačkih članova na pojedinim biračkim mjestima.

Prijetnje Bošnjacima

Prema navodima SDA, za pravdu su se povratnici u Stolac morali iz godine u godinu boriti, od prava da ograde zgarišta svojih domova, pa do prava da se mogu barem nadati  izbornoj pobjedi svoga kandidata za načelničku poziciju.

Iz SDA ističu da je diskriminacija u korist Hrvata, a prije svega pripadnika HDZ-a, sprovođena temeljito i potpuno.

Kolegij SDA je najoštrije osudio otvorenu prijetnju koju je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio Bošnjacima u tom bh. entitetu zbog toga što na proteklim lokalnim izborima nisu glasali za njegovu, već za drugu političku stranku.

“SDA će pružiti svu potrebnu pomoć Bošnjacima iz RS-a da protiv Milorada Dodika podnesu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo. S Miloradom Dodikom nije dovoljno samo voditi politički dijalog. On  je već odavno izašao izvan okvira normalnog političkog dijaloga. S njim se u budućnosti trebaju baviti tužilaštva i sudovi”, zaključuje se u saopćenju ove stranke.

Izvor: Agencije