Grujičić slavodobitan, Duraković čeka glasove putem pošte

Grujičić tvrdi da je njegova pobjeda potvrđena, a Duraković kaže da treba sačekati sve glasove (Ilustracija)

U Glavnom centru za brojanje glasova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine prebrojani su glasovi sa pet biračkih mjesta iz Srebrenice, više od sedmicu nakon lokalnih izbora u BiH.

To je tražila Općinska izborna komisija jer se, kako je saopćeno, ukupan broj važećih glasova razlikuje od glasova koje su dobile sve političke stranke.

Prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim podacima CIK-a, zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić osvojio je dvostruko više glasova od aktuelnog načelnika Ćamila Durakovića. Međutim, još se prebrojavaju i glasovi u odsustvu i oni pristigli poštom.

Rezultati će biti objavljeni na internetskoj stranici CIK-a u utorak u 15 sati.

Grujičić kaže kako je prebrojavanje glasova potvrdilo prvi objavljeni rezultat, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Razlike u odnosu na onaj objavljen izborne večeri su, kaže, u dva glasa. Kako nema promjena u rezultatu s birališta na području općine, ne vjeruje da bi glasovi u odsustvu i putem pošte mogli promijeniti njegovo vodstvo.

Durakovićev savjetnik Zekerijah Hadžić, kaže kako je preuranjeno davati bilo kakve komentare.

Tvrdi da treba sačekati rješavanje svih pritužbi koje su upućene Centralnoj izbornoj komisiji te glasove u odsustvu i putem pošte. Kaže kako još ništa nije izvjesno.

Nove tvrdnje o nepravilnostima

Ranije su štabovi dvojice kandidata iznijeli dodatne tvrdnje o izbornim nepravilnostima.

Iz bošnjačkih stranaka ponavljaju da će tražiti ponovno brojanje svih glasova. Sumnjaju na neregularnosti u Skelanima, gdje je glasao najveći broj glasača koji žive u Srbiji.

Posmatrači srpskih stranaka požalili su se na nepravilnosti na glasačkim mjestima za Srebrenicu u Federaciji BiH, uglavnom u vezi sa glasanjem sa upitnim dokumentima.

Optužuju CIK za izostanak reakcije pa će, kažu, posebno pratiti brojanje glasova u odsustvu.

Centralna izborna komisija BiH sutra će ivršiti i kontrolno brojanje po službenoj dužnosti glasačkih listića sa nekoliko biračkih mjesta u sarajevskoj Općini Centar, Banjoj Luci i Pelagićevu. 

“Bez obzira na zaključak u vezi sa Srebrenicom, trebali bi se brojati glasovi sa još nekih desetak mjesta. Rezultati sa tih prebrojanih mjesta i plus rezultati putem pošte, mobilnih timova, u odsutnosti i nepotvrđeni omogućavaju da se steknu uvjeti da CIK BiH donese odluku o utvrđivanju rezultata Lokalnih izbora u BIH, bez opštine Stolac”, kazao je ranije predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.

Konačni rezultati do 2. novembra

Na tu odluku o utvrđivanju rezultata političke stranke, općinske izborne komisije, kao i grupa od 50 birača na određenom biračkom mjestu može tražiti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića.

Nakon rješavanja žalbi, Šantić očekuje do 2. novembra konačnu objavu i potvrđivanje izbornih rezultata.

Brojanje će se obaviti u Sarajevu nakon što je Općinska izborna komisija u Srebrenici većinom glasova zaključila da tamo nema uslove za prebrojavanje.

Centralna izborna komisija je ranije odobrila Općinskoj izbornoj komisiji u Srebrenici da ponovno prebroji glasove s pet biračkih mjesta, jer se na njima ukupan broj važećih glasova razlikovao od glasova koje su dobile sve stranke.

Općinska komisija taj posao nije uradila, jer su pojedini članovi smatrali da su pod pritiskom zbog pojačanog prisustva policije u zgradi Općine i ispred sale gdje se nalazi birački materijal.

Članice komisije iz reda srpskog naroda negirale su da je bilo riječi o pritisku.

Probosanske stranke iz Srebrenice zatražile su od Centralne izborne komisije ponovno brojanje glasova za tu općinu.

Smatraju kako se trebaju provjeriti nelogičnosti u velikoj razlici glasova koje je dobio Grujičić, u odnosu na glasove koje su dobile same stranke.

Riječ je, kako navodi Duraković, o gotovo hiljadu glasova razlike.

Izvor: Al Jazeera i agencije