Nova pravila Slovenije u prihvatu izbjeglica

Slovenija je uvela nova pravila u prihvatu izbjeglica. Bez detaljnih podataka za svaku osobu, više neće prihvatati izbjeglice koje dolaze iz Hrvatske. Uprkos početnom protivljenju i nazivanju te mjere “jednostranom”, hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da sa Slovenijom dijeli sve zatražene informacije.

Između 2.000 i 4.000 izbjeglica svakodnevno dolazi u Sloveniju i odlazi dalje, prema Austriji i Njemačkoj. Novinari s njima ne mogu razgovarati, no policija kaže da se u kampovima zadržavaju kratko.

“Kamp nikada nije prazan. U prosjeku dnevno stignu dva voza izbjeglica, u svakom po blizu 700 ljudi”, kaže Dušan Fifolt iz Policijske uprave Novo Mesto.

Nakon postavljanja takozvane žilet-žice na granice, dodatnu napetost u odnosu Slovenije i Hrvatske unijela su nova slovenska pravila. Bez popisa izbjeglica i njihovog imena, prezimena, datuma rođenja i zemlje porijekla više ih neće puštati u državu.

“Od 4. januara to provodimo u praksi. Ti su podaci bitni, jer su jedini dokaz da su imigranti bili registrirani u Hrvatskoj. A s druge strane, to je važno za provođenje registracijskog postupka u Sloveniji. Trenutno sve ide dobro”, ističe Boštjan Šefic, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije.

Novi dolasci se očekuju

Hrvatska je potvrdila da sada dostavlja tražene podatke, iako je isprva zahtjev Slovenije ocijenjen “jednostranim i nedogovorenim, u trenutku dok Europa spava”. Novost je i da je počeo povratak izbjeglica koji nisu iz ratom zahvaćenih zemalja. I to iz Slovenije – preko Hrvatske – u Srbiju i Makedoniju.

“Ta 31 osoba su oni koji se, po ovim pravilima, vraćaju nazad u prvu zemlju iz koje su došli i taj postupak ide otežano, ali ipak se pridržavaju naši susjedi na istočnoj strani i te osobe su vraćene”, ističe hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U međuvremenu, građani koji se protive žici protestno je sami uklanjaju sa granice. No, Slovenija je razvukla 155 kilometara ograde i, kažu iz ove države, nastavit će.

“Razumijemo da ljudi nisu zadovoljni s tim, to je razumljivo. Ali, u ovom trenutku, ta je mjera potrebna. Čim ocijenimo da je situacija drukčija, da su rizici znatno manji, s najvećim veseljem ćemo ukloniti te prepreke”, kazao je Šefic.

Kroz Sloveniju je do sada prošlo gotovo 400.000 izbjeglica i migranata, 20.000 od početka godine. Očekuju nove dolaske. Službena Slovenija kaže kako brojke ovise i o stavu Njemačke, u kojoj dio političke scene ove godine želi ograničiti priljev izbjeglica na 200.000. To je petina od milion, koliko su primili tokom 2015. godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO