Kolaps prijeti zdravstvu Federacije BiH

Pojedini zaposlenici Opće bolnice kažu da je preseljenje nekih odjeljenja najavljeno početkom sljedeće sedmice (Al Jazeera)

Ministar zdravlja entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić smatra kako su reforme neophodne kako bi se izbjegao kolaps koji prijeti tom sektoru, gdje je prisutan dug veći od 170 miliona eura.

Kao jednu od najvažnijih naveo je spajanje pojedinih bolnica.

Slučaj je to i sa sarajevskom Općom bolnicom “Primarijus dr. Abdulah Nakaš”, koja bi se u narednom periodu, najavljeno je, pripojila Univerzitetskom Kliničkom centru Sarajevo.

U tu svrhu formirana je radna grupa koja bi trebala izraditi analizu značaja i ekonomske opravdanosti tog poduhvata.

U nadležnosti osnivača

Članovi te grupe još nisu održali sastanak.

Istovremeno, pojedini zaposlenici Opće bolnice kažu da je preseljenje nekih odjeljenja najavljeno početkom sljedeće sedmice te da je od radnika traženo da potpišu raskid ugovora kako bi se zaposlili na UKCS-u.

Ministrica zdravlja Kantona Sarajevo Zilha Ademaj potvrdila je kako se tek radi na studiji, na osnovu koje će se krenuti u provođenje prijedloga reforme zdravstva, a o mogućem spajanju dvije bolnice kazala je:

“To je u nadležnosti osnivača. Osnivač KCUS-a su Skupština KS-a i federalni Parlament, dok je osnivač Opće bolnice Skupština KS-a. Prema tome, dok osnivači ne donesu odluku, spajanje i bilo kakve druge statusne promjene kod ovih ustanova ne može biti.”

“U toku je izrada studije o opravdanosti spajanja ovih ustanova, i ne samo ovih ustanova, nego općenito o reformama bolničke zdravstvene zaštite. Mi u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti ovdje imamo samo ove dvije ustanove u KS-u. Tako da mislim da je rano govoriti o tome”, dodala je Ademaj.

Imenovanje direktorice

Opozicija tvrdi da vlast gašenje Opće bolnice i njeno pripajanje UKCS-u vrši mimo zakona i da je to već završena stvar.

Istovremeno, Sebija Izetbegović i zvanično je u petak imenovana za generalnog direkta UKCS-a, najveće medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini, a na ovu poziciju dolazi sa mjesta direktorice Opće bolnice.

U Ljekarskoj komori KS-a podržavaju reformu zdravstvenog sistema, koja će se obaviti po procedurama.

Upozoravaju da način na koji su u reforme krenuli Vlada Federacije i Vlada KS-a nije dobar.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada