Srbija i Hrvatska: Žestoka prepirka o naoružavanju i ratnom huškanju

Hrvatska nema neprijateljske namjere prema Srbiji, kazao je Kotromanović (Reuters)

Ministar odbrane u tehničkoj Vladi Republike Hrvatske Ante Kotromanović reagirao je na saopćenje srbijanskog ministarstva vanjskih poslova te naglasio da njegova izjava nije ni skandalozna niti ratnohuškačka kako su je ocijenili iz tog ministarstva. 

“Iznimno mi je drago da ste vi i vaš premijer shvatili vrijednost zalaganja za mir, u kojem, ako ste zaboravili, živimo već dugi niz godina. Ipak,  žao mi je što  te vrijednosti niste prepoznali i ranije jer bi, vjerojatno, na taj način spasili na desetke tisuće nevinih žrtava. Podsjećam vas da je četiri ratna sukoba (Slovenija, Hrvatska, BIH i Kosovo) inicirala vaša tadašnja Vlada, u kojoj ste i vi i vaš premijer bili visoki dužnosnici. I zato mi je danas osobno drago čuti da se zalažete za mir i stabilnost regije”, navodi ministar Kotromanović u saopćenju MORH-a.

Na taj je način reagirao na saopćenje srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, na čijem je čelu Ivica Dačić, u kojem se navodi kako su šokirani što hrvatski ministar odbrane govori o nekontroliranom naoružavanju, čime se direktno upućuju prijetnje Srbiji, i to u vrijeme kad se Srbija i njen premijer Aleksandar Vučić, kao i cijela regija, zalažu za mir, stabilnost i pomirenje te Kotromanovićevu izjavu ocjenjuju “skandaloznom i ratnohuškačkom”, prenosi Hina.

“Moja izjava nije niti skandalozna niti ratnohuškačka. U njoj sam, ako ste pažljivo čitali ili slušali naglasio da Hrvatska sigurno nema nikakve neprijateljske namjere prema Srbiji, da je uvažavamo kao našeg susjeda i podržavamo da postane članicom Europske unije. Hrvatska, kao članica NATO-a, ima pravo razvijati vlastiti sustav obrane  i ispunjavati NATO ciljeve sposobnosti za koje se taj Savez zalaže”, naglašava Kotromanović.

‘Skandalozne izjave’

Skandaloznom smatra Dačićevu izjavu da “Srbija nije ni nervozna ni uplašena, a nadamo se da to neće biti ni Hrvatska kad Srbija poduzme odgovarajuće zaštitne i odbrambene mere”.

“Mogu vam samo poručiti da Hrvatska neće biti nervozna i uplašena, jer mi nismo takvi. Radujemo se ako smo na bilo koji način pomogli da srpska Vlada odluči izdvajati više sredstava za razvoj vlastite vojske jer je ulaganje u obranu –  ulaganje u vlastitu sigurnost”, naveo je hrvatski ministar odbrane.

Dačiću je još jednom poručio da nema nikakvog razloga za nervozu i uplašenost.

“Hrvatska je, podsjećam, članica Europske unije i NATO-a koji se zalažu za trajni mir. Svoju zemlju dužni smo voditi, a vojsku opremati kako najbolje znamo, uostalom, kao i vi”, zaključio je hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović u saopćenju iz MORH-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije ocijenilo je ranije izjavu odlazećeg ministra odbrane Hrvatske Ante Kotromanovića o nabavci naoružanja kao “skandaloznu i ratnohuškačku”.

“U vreme kada se Srbija i njen premijer Aleksandar Vučić, kao i ceo region, zalažu za mir, stabilnost i pomirenje, šokirani smo da ministar odbrane Hrvatske govori o nekontrolisanom naoružavanju, čime se direktno upućuju pretnje Srbiji”, navodi se u saopćenju srbijanskog MVP-a, prenosi Tanjug.

Kako se ističe, “Srbija nije ni nervozna ni uplašena, a nadamo se da to neće biti ni Hrvatska kada Srbija preduzme odgovarajuće zaštitne i odbrambene mere”.

Kotromanović je u prije toga ocijenio da je Vučić bio nervozan kad se u izjavi usprotivio namjeri Hrvatske da nabavi balističke rakete te mu je poručio da nema razloga biti nervozan jer Zagreb nema neprijateljske namjere prema Beogradu.

Uvažavanje susjeda

“Ja ću poručiti Vučiću: ‘Nemoj biti nervozan, nemaš razloga biti nervozan.’ Mi sigurno nemamo nikakve neprijateljske namjere prema Srbiji, to je naš susjed, mi ga uvažavamo i podržavamo da postane član Europske unije (EU), ali kao članica NATO-a imamo pravo na vlastitu obranu i razvijati vlastiti sustav i vlastita sredstva”, rekao je Kotromanović, prenosi Hina.

Još je poručio Vučiću da se 1991. nije bunio kad je JNA bila toliko jaka i napadala malu i slabu Hrvatsku vojsku.

“Mi želimo mir, ovo nije naoružavanje da bismo se takmičili s njima ili da bismo prijetili nekome. Naprosto, ovo je cilj sposobnosti NATO-a i želimo do kraja realizirati ono što moramo prema tim NATO ciljevima. I ništa više”, rekao je Kotromanović.

Istaknuo je kako mu je drago što se “vidi potvrda našeg rada u zadnje četiri godine da smo ojačali Hrvatsku vojsku i Oružane snage i da to vide čak i naši susjedi”.

Izvor: Agencije