Potvrđena optužnica protiv Zlatana Jelića

Optužnicu je podigao tužilac Posebnog odjela za ratne zločine krajem prošle godine (EPA)

Potvrđena je optužnica protiv Zlatana Mije Jelića za ratne zločine u Mostaru, saznaje Fena iz izvora bliskih pravosuđu.

Riječ je o predmetu Kategorije 2, u kojem je istraga pokrenuta u Tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet proslijeđen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optužnica, koju je podigao tužilac Posebnog odjela za ratne zločine krajem prošle godine, Zlatana Jelića, rođenog 1970. godine u Mostaru, državljanina Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tereti da je od maja 1993. do marta 1994. godine, u vrijeme rata i oružanog sukoba Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, kao zapovjednik 1. djelatne bojne Vojne policije HVO-a te 1. lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednik koji je pod kontrolom imao sve jedinice HVO-a na području Mostara, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba.

U optužnici se navodi kako su, u okviru “širokog i sistemskog” napada snaga HVO-a i Vojne policije HVO-a na bošnjačko civilno stanovništvo na području Mostara, počinjeni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Progon i etničko čišćenje

U optužnici se navodi kako su izvođenja na prinudne radove obavljana uz odobrenje i saglasnost optuženog Jelića, te kako je, zbog prisiljavanja na rad na prvoj liniji fronta, smrtno stradalo najmanje 50 osoba, a 188 je teže i lakše ranjeno, dok je četrdesetak osoba mučeno i fizički zlostavljano.

Jelić se tereti i da je odobravao odvođenje zatvorenika iz logora, na prinudne radove na imanjima pojedinih dužnosnika HVO-a, kao i prisiljavanje zatočenika na utovaranje i prijevoz opljačkane imovine stanovništva bošnjačke i srpske nacionalnosti na području Mostara te da je znao i odobrio počinjenje zločina, a nije ništa poduzeo kako bi to spriječio niti je kaznio počinioce.

Počinjenim zločinima izvršen je progon i etničko čišćenje velikog broja stanovnika Mostara bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Optužnica protiv Zlatana Mije Jelića, koji se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz Člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, jedna je od najopsežnijih optužnica za zločine počinjene na području Mostara.

Izvor: Agencije