Moderniziran Klinički centar u Banjoj Luci

Otvoreno je novoizgrađeno Južno krilo Univerzitetskog kliničkog centra bh. entiteta Republike Srpske u Banjoj Luci.

Najavljena je najbolja zdravstvena usluga pacijentima iz tog dijela BiH, i smanjenje potreba za odlaskom na liječenje u inostranstvo, javlja Ljiljana Smiljanić.

Radovi na rekonstrukciji i opremanju novog medicinskog bloka finansirani su iz kreditnih sredstava. Riječ je o projektu vrijednom više od 27 miliona eura, a kredit je osigurala Vlada Južne Koreje.

Na presijecanje vrpce Južnog krila Kliničkog centra čekalo se godinama. Novi smještaj dobili su, između ostalih, Zavod za nuklearnu medicinu, laboratorijsku dijagnostiku, nekoliko specijalističkih ambulanti.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić je kazao: “Riječ je o trenutno najvećem novom objektu u zdravstvenom sistemu RS-a, koji se prostire na površini od oko 18.000 metara kvadratnih, opremljen savremenom medicinskom opremom, koja može da parira najboljim medicinskim centrima u regionu.”

Uz novi smještaj stigla je i najsavremenija oprema i uređaji. Načelnik Zavoda za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde Dragi Stanimirović sa još sedam zaposlenih išao je u Seul, u Južnu Koreju, na obuku.

“Ovdje imamo praktično dva aparata u jednom. PET, koji objedinjuje dobre karakteristike nuklearne medicine i CT, koji služi za anatomsku lokalizaciju, tako da pacijent jednim tim snimkom, koji traje 15-ak minuta, može da završi taj pregled i da dobijemo vrlo važne podatke, koji su bitni za dijagnostiku, a onda i za liječenje naročito onkoloških bolesnika”, kazao je on.

Iz UKC-a poručuju da će u novim prostorijama mjesečno biti moguće obaviti 10.000 pregleda  pacijenata iz ovog dijela BiH oboljelih od raka, koji su do sada morali putovati u susjedne zemlje zbog pregleda.

Preseljenje klinika

Sve navedene Klinike biće preseljene do kraja mjeseca u nove prostorije. Spremna će biti i nova sala za ugradnju pacemakera.

Načelnik UKC-a RS-a Mirko Stanetić je rekao: “Nije probijena nikakva dinamika u izgradnji ovih objekata i opremanju. Još medicinski inženjeri moraju da nastave da kalibrišu uređaje, koji su pušteni u funkciju, ali to će biti gotovo sve u narednih par dana. General Electric je tu s nama danas i ne idu kući dok to ne završe.”

Izgradnja i opremanje Južnog krila ovog centra koštalo je blizu 23 miliona eura kredita. Dva i po miliona iz istog projekta potrošeno je za nabavku opreme i uređaja u drugim bolnicama.

“Moram da kažem da je u pitanju vrlo povoljan aranžman, koji smo imali uz pomoć Republike Koreje. Trideset godina rok otplate, 10 godina grejs period uz kamatnu stopu od 0,2 posto što nam je omogućilo da se adekvatno finansira sam projekat”, rekla je premijerka RS-a Željka Cvijanović.

A projekat obnove kliničkog centra podrazumijeva i realizaciju izgradnje Hirurgije koja je nakon zemljotresa 1969. godine useljena u zgradu Srednje medicinske škole gdje i danas, decenijama poslije, ima status privremenog boravka i radi sa opremom nabavljenom krajem osamdesetih godina.

Južno krilo je završeno, ali su građevinske mašine i dalje u krugu Univerzitetskog kliničkog centra RS-a u Banjaluci. Gradi se Sjeverno krilo i Centralni blok. Trebalo bi da budu završeni za dvije godine.

Tu je planirano premještanje Klinike za plućne bolesti i Hirurgije, koje se trenutno nalaze u montažnim, dotrajalim objektima, bez ikakvih uvjeta za rad.

Izvor: Al Jazeera