Inđija poklonila Jablanici ‘sistem 48’

Grad Inđija u Srbiji poklonio je Jablanici iz Bosne i Hercegovine sistem kojim bi se trebala modernizirati administracija u toj općini. To je konkretan primjer saradnje dvije općine koje su se nedavno pobratimile. Inđija je primjer koji Jablanica želi slijediti, najprije zbog broja stranih investitora koje je ta sremska općina privukla.

Šalter sličan bilo kojem u bilo kojoj općini. I službenica za kompjuterom i telefonom. Ali sve potpuno drugačije. Inđiju već 12 godina jedinstvenom čini “sistem 48”. Toliko sati administracija i javna preduzeća imaju da odgovore na upućena pitanja građana.

Otvorenost lokalne administracije ne znači samo javljanje na telefon. Svakog drugog petka direktori javnih preduzeća obavezni su javnosti položiti račune.

To je i suština sistema. 

„Ne postoji nijedan više način da vas iz javnih preduzeća na neki način lažu, direktori koji vode ta preduzeća da predstavljaju izveštaje različito, od momenta do momenta, kako njima odgovara. Tako da je to bila jako bitna stvar za naše investitore“, kaže Petar Filipović, predsjednik opštine Inđija.

“Sistem 48” preuzet je iz američkog grada Baltimorea. Inđija ga je ponudila i drugim općinama, ali mnoge ga nisu mogle provesti.

Prioriteti u Jablanici

„Pre svega, ne postoji politička volja u mnogim gradovima. Postoji situacija kada su gradovi iz Bosne i Hercegovine bili u našoj opštini kada im ja prezentujem taj sistem. Već u tom momentu vidim ljude koji odmahuju rukom i koji govore da u njihovim gradovima ne može ovakav sistem da se implementira“, priča Filipović.

Ali u jednoj bosanskohercegovačkoj općini vjeruju da mogu. Jablanica, koja se pobratimila s Inđijom, dobila je na poklon “sistem 48”.

„Ako to potraje, i kako će to funkcionisati, sve zavisi od toga. To je dobra stvar da mogu ljudi se upoznati sa svim i svačim, sa svim problemima“, kaže Kasim.

U Jablanici administrativne usluge, ali i odgovornost službenika, žele podići na viši nivo, dok su im, osim građana, prioritet i zadovoljni privrednici.

„Očekujemo da i domaći i strani investitori na ovakav način mogu dobiti najbržu informaciju. I poruka je da je prioritet dat zahtjevima privrede“, kaže Salem Dedić, načelnik općine Jablanica.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera