Dragan Vasiljković optužen za ratni zločin

Protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog ratnog zločina, javlja Hina.

Vasiljković je optužen da je kao komandant jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih jedinica iz Srbije, odnosno kao komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti se i da je tokom juna 1991. u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

U optužnici se navodi kako su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Odgađanje izručenja

Vasiljković je uhapšen u Perthu 2006. i od tada se nalazio u ekstradicijskom zatvoru, osim perioda koji je proveo na slobodi tokom 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovno uhapšen.

Vlada Australije je u novembru 2012. donijela odluku da će Vasiljkovića izručiti Hrvatskoj.

Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je odgoditi 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu, kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski Vrhovni sud odbacio je žalbu.

Hrvatskoj je izručen u julu prošle godine. Na Odjelu za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Splitu nije odgovarao na pitanja te je negirao sve što mu se stavlja na teret.

Vasiljković je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo. Do hapšenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Izvor: Al Jazeera i agencije