Bez sastanka komisije za spajanje sarajevskih bolnica

Radna grupa zadužena za analizu, procjenu i ekonomsku opravdanost spajanja dvije sarajevske bolnice do sada se nije nijednom sastala, potvrđeno je Al Jazeeri od njenih članova. 

Formirala ju je vlada Federacije Bosne i Hercegovine 23. decembra prošle godine.

Opozicija tvrdi da vlast gašenje Opće bolnice “Abdulah Nakaš” i njeno pripajanje Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo vrši mimo zakona i da je to već završena stvar.

Sugestija ljekarima

Kako Al Jazeera saznaje, ljekarima Opće bolnice sugerirano je da popune formulare u kojima traže raskid ugovora, kako bi se kasnije mogli zaposliti u Kliničkom centru.

Pojedini pacijenti već se iz bolnice “Abdulah Nakaš” preusmjeravaju u klinički centar.

Istovremeno, Sebija Izetbegović i zvanično je imenovana generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, najveće medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović dolazi s pozicije direktorice Opće bolnice “Abdulah Nakaš”.

Kritike ljekara

U Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo podržavaju reformu zdravstvenog sistema, koja će se obaviti po procedurama.

Upozoravaju da način na koji je u reforme krenula vlada Federacije BiH i Kantona nije dobar.

“Komora neće uopšte da komentariše ove prijedloge zato što su oni za nas stručno i naučno smiješni i nećemo da se spuštamo na tu vrstu komentara i nivoa dok ne dobijemo kompletan elaborat koji će reći šta to treba da se učini i na koji način i u kojem vremenskom periodu. Ali je strašna je opasnost što se bez takvih odluka, koju treba da donesu skupštine Federacije, Kantona i struka, već podzemno počinje devastirati Opća bolnica. Što je ogromna opasnost. Sve te neformalne grupe mogu sebi dopustiti takav luksuz. To je protuzakonito i protuustavno djelovanje jer ugrožavaju život građana Kantona i Federacije”, kazao je potpredsjednik Ljekarske komore KS Dragan Stevanović.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo Edo Selimić smatra kako glavni grad jedne države mora imati više od jedne bolnice.

“Ako ovdje imate kapacitet od 2.220 ležaja u bolnici Koševo, ukinut ćete ovih ovdje 400-500, čemu to vodi? Povećavate broj stanovnika prema bolničkom krevetu. Broj stanovnika prema jednom bijelom mantilu”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera