Hrvatska obara turističke rekorde

Turistička 2015. godina u Hrvatskoj oborila je sve rekorde. Lani je u toj zemlji odmaralo 14 milijuna i 150 tisuća gostiju, što je blizu 8 posto više nego 2014.

Ostvareno je gotovo 79 milijuna noćenja, što je 7 posto više nego godinu prije.

Točna turistička zarada još nije poznata, ali se procjenjuje da će biti veća od 8 milijardi eura. Turizam u Zagrebu je u prosincu obarao rekorde.

“Selfie” iz Zagreba je sve popularniji – imaju ga i prijatelji koji su stigli iz daleke Argentine.

Advent u Zagrebu ruši sve rekorde

“Tamo je sada 30 stupnjeva. Jako je vruće. Prijatelji nam šalju svoje fotografije u kupaćima iz bazena. Mi smo u snijegu sad, ali jako smo sretni što smo posjetili Europu”, kaže Fernando.

“Advent u Zagrebu, koji traje još ovaj vikend, ruši sve rekorde – s gotovo 69.000 dolazaka i 123.000 noćenja”, javlja reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović.

Gost dnevno potroši u prosjeku 123 eura. Procjenjuje se da je adventska zarada veća od 8,5 milijuna eura. Zadovoljni su i trgovci.

“Super je bilo. Do Nove godine stvarno puno ljudi. Svi nas hvale da su nam fine kobasice, vraćaju se i hvala im na tome.”

Ove godine Zagreb je proglašen najboljom europskom božićnom destinacijom. Iza sebe je ostavio Beč, Berlin, London i druge veće gradove.

U turističkoj zajednici su zadovoljni rezultatima.

“Veliki ‘boom’ 2014. bilo je klizalište, koje je odlično prihvaćeno od turista i građana Zagreba. Ove godine tu su i ledene skulpture i neke nove destinacije”, kaže Jasenka Mandžuka iz Turističke zajednice Zagreba.

Hoteli su u prosincu bili bolje popunjeni. No, hosteli nešto slabije. U Chillout Hostelu misle da Zagreb može i bolje.

Potrebne dodatne avionske linije

“Nadamo se da će se terminalom zagrebačke zračne luke otvoriti dodatne linije koje će pokrivati Zagreb i u zimskim mjesecima, ne samo u ljetnim. Jer bez povezanosti, nažalost, koliko god dobar neki događaj bio, ljudi jednostavno ne mogu ili mogu jako teško doći”, kaže Mislav Bečejac iz Chillout Hostela.

Toga je svjestan i Darko Lorencin, ministar turizma na odlasku. Ipak, hvali se dobrim rezultatima i projektom ‘Hrvatska 365’, koji je brendira kao cjelogodišnju turističku destinaciju.

“Sve destinacije su u plusu. I samo o tome koliko će neke destinacije biti konkurentne u pred i post sezoni, o tome će ovisiti. Tu će se voditi glavna bitka”, kaže Lorencin.

Godina 2015. bila je rekordna. Zarada od turizma premašiti će 8 milijardi eura.

Izvor: Al Jazeera