Vučić: Saslušajte šta ću reći u Banjaluci

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za Radio Slobodna Europa komentirao svoj dolazak u Banja Luku na proslavu Dana entiteta Republika Srpska, koji je Ustavni Sud BiH proglasio neustavnim. 

“Republika Srbija poštuje BiH i želi da ima najbliže moguće odnose sa BiH. Republika Srbija ni jednog sekunda neće da ugrozi teritorijalni integritet BiH”, rekao je između ostaloga Vučić.

“Da je to htela i da to hoće, mogla je i može da učini. I u ovakvom stanju u svetu ko zna na šta bi to ispalo. Ne pada nam na pamet da to radimo. Mi smo i garant Dejtonskog sporazuma, ali i svojom politikom čuvari integriteta BiH i entiteta RS-a unutar BiH. Saslušajte šta je to što ću reći u Banja Luci u RS-u i molim vas da poslije toga donosite svoj sud”, poručio je Vučić u intervjuu koji će u cijelosti biti objavljen u četvrtak.

Premijer Srbije, ujedno i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS), najavio je ranije kako će doći na proslavu Dana Republike Srpske, koja se u tom bh. entitetu obilježava 9. siječnja.

Prioritetni interes

U utorak, nakon sastanka s predstavnicima SPS-a i drugih političkih stranaka u vlasti, Vučić je govorio o telefonskom razgovoru koji je imao sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, rekavši kako je to dio redovne komunikacije.

Ponovio je kako se Srbija ne miješa u unutrašnje političke odnose BiH i Republike Srpske.

“Samo želimo da sačuvamo punu stabilnost Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i celog regiona, to je naš prioritetni interes”, rekao je Vučić.

Naveo je i kako, kao predsjednik Vlade Srbije, “veoma poštuje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednicu Vlade RS-a Željku Cvijanović”, te ih “smatra svojim prijateljima”.

“Neću da se mešam u unutrašnje političke odnose u RS-u, a ni u BiH, jer su moji prijatelji i [Dragan] Čović i [Vjekoslav] Bevanda i Bakir [Izetbegović] i [Denis] Zvizdić”, dodao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera