Apel za toplu odjeću i obuću izbjeglicama

Snijeg, vjetar i izuzetno niske temperature dodatno otežavaju putovanje izbjeglica tzv. balkanskom rutom.

Dok iz privremenog prihvatnog centra Miksalište u Beogradu apeluju na hitno dostavljanje tople odjeće i obuće, prije svega za djecu, iz Komesarijata za izbeglice i migracije pozivaju da se izbjeglice upućuju na centre za smještaj azilanta.

“Jakne, džemperi, kape, čizme – sve što može da zagrije”, u najkraćem glasi apel za pomoć koji se može čuti duž cijele balkanske rute, pa tako i njenog dijela koji prolazi kroz Beograd. Zalihe tople garderobe, posebno one dječije, kažu volonteri beogradskog privremenog prihvatnog centra Miksalište, sve su manje.

“Imali smo jedan dramatičan dan ovde u Miksalištu kad je došlo dosta migranata, posebno dosta dece koja su bila promrzla. Mi smo im podelili bukvalno sve što smo imali da im damo od dečije garderobe. Samim tim smo uputili apel da nam je to potrebno. Takođe su nam bile potrebne i termalne folije koje bi im održavale telesnu temperaturu da im se telo ne bi hladilo dok čekaju autobus ili prevoz ka odredištu”, kaže Marija Laganin iz prihvatnog centra Miksalište.

Apel se čuo i izvan granica Srbije.

“Iako smo prije mjesec dana poslali jednu donaciju iz Engleske – 500 kilograma garderobe – toliko je potrebna pomoć u Miksalištu jer je to sve već raspodjeljeno. Toliko izbjeglica dolazi. Jedna djevojka koja se zove Emina, naša dizajnerica iz Sarajeva je poslala garderobu kada je čula SOS apel odavde da je potrebna dječija zimska garderoba. Oni su se skupili i poslali donaciju koju sam ja donijela”, navodi volonterka Selma Wanes.

Iako je, u odnosu na ljetos, broj izbjeglica koji prolaze kroz Beograd neuporedivo manji, kroz privremeni prihvatni centar Miksalište dnevno prođe i do 500 ljudi. Većina ih istog dana nastavlja dalje ka Hrvatskoj.

Nekima su vrata EU zatvorena

No, ima i onih koji ostaju u prihvatnom centru Komesarijata za izbeglice u beogradskom naselju Krnjača, jer su vrata Evropske unije za njih zatvorena.

“Zbog toga smo ovdje. Kad se otvore granice, otići ćemo. No, za sada su zatvorene. Ne puštaju nas iz Pakistana, Indije ili Afrike. Zato ostajemo ovdje. Ne znamo kada će otvoriti granice da bismo mogli otići”, objašnjava Mohamad, izbjeglica iz Pakistana.

Fehim iz Somalije, koji je već pet mjeseci u tom prihvatnom centru, jedan je od malobrojnih koji su u Srbiji potražili azil.

“Ne radim, ne mogu da idem u školu zato što nemam papire. Ujutro idem u grad da vidim šta ima i šta nema, šta je novo… I to je to”, priča Fehim.

To je bolje, kako kaže, nego boraviti na otvorenom.

“Kao što je to slučaj i u ostalim prihvatnim centrima u Srbiji, ni kapaciteti ovog, u beogradskom naselju Krnjača, nisu u potpunosti popunjeni. U ovom trenutku ovde se nalazi tek nešto više od stotinjak ljudi, iako su kapaciteti ovog objekta trostruko veći. Otuda i apel Komesarijata za izbeglice i migracije da se postojeći kapaciteti države koriste u što je većoj mogućoj meri”, javila je Al Jazeerina reporterka Anne Marie Ćurčić.

Apelom se pozivaju nevladine organizacije da izbjeglice i migrante upućuju u centre za prihvat azilanata.

“Nema razloga da se iko smrzne. Kapaciteti Komesarijata za izbeglice i migracije i kapaciteti države dovoljni su da svaki migrant, koji je trenutno na našoj teritoriji i koji bude ovde narednih dana, bude zbrinut, bude u nekom od naših stalnih centara, nekom od naših prihvatno-tranzitnih centara. Topla odeća, topla obuća, hrane, tople vode, svega ima dovoljno. Zaista nije neophodno da iko bude na ovoj temperaturi koja je sve sem ne prijatna”, navodi Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Prema podacima Komesarijata, uprkos lošim vremenskim uslovima, kroz Srbiju i dalje dnevno prolazi između 2.000 i 3.000 izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera