RS jednostavnija za ulaganje od FBiH

Na listi Svjetske banke o lakoći poslovanja, Bosna i Hercegovina u segmentu osnivanja preduzeća i izdavanja građevinskih dozvola zauzima 175, odnosno 171. mjesto na listi od 189 država.

Višemjesečni proces izdavanja neophodnih dokumenata, kao i visoka stopa doprinosa koji se nameću poslodavcu, ostavljaju BiH pri dnu spiska poželjnih zemalja za investiranje, javlja reporterka Al Jazeere Natalija Lučić.  

Već se vide konture na gradilištu na kojem niče dvjesto stambenih jedinica. Međutim, one su mogle već biti useljene, da investitor nije utrošio više vremena na pribavljanje dokumentacije, nego što će utrošiti na realizaciju samog projekta.

„Do sada smo ishodili preko hiljadu raznih dozvola, mišljenja, saglasnosti, na različitim nivoima vlasti. I to dovoljno govori o komplikovanosti procedura. Proces izdavanja dozvole i pripreme papirologije traje isto onoliko koliko traje i realizacija samog projekta“, kaže Samid Sinanović, SHAD Invest, grupacija Al Shidi.

Iskustvo stranih investitora govori da je nephodno pojednostaviti vizni režim, procedure registrovanja firme, kao i sistem plaćanja poreza.

Mjeseci hodanja od šaltera do šaltera

Sve to je natjeralo Asima da ipak odustane od planirane investicije.

Britanska IT kompanija, za koju radi, željela je otvoriti kćerku firmu u Sarajevu, koja bi se bavila programiranjem i telekomunikacijama. Nakon nekoliko mjeseci hodanja od šaltera do šaltera, pribavljanja dokumentacije, i utrošenog novca na razne namete, odlučio je da odustane.

Njegov utisak je da institucije pozivaju na investiranje, a ništa ne rade kako bi investitorima olakšali.

“Država treba da posmatra nova preduzeća kao živa bića, treba im pomoći u tim nekom ranom razvoju. A ne odmoći. U bilo kom obliku. Tad treba naviše pažnje ako hoće da bude konkurenta i da stvori uslove za poslovanje. Upravo su te male firme ono što će u budućnosti plaćati račune, takse i sve ostalo”, kaže Asim Bučuk, IT stručnjak.

Prema zakonu, samo na početku registracije privrednog subjekta u FBiH treba pripremiti deset dokumenata i otići na najmanje pet različitih adresa. Tek ako su svi ti dokumenti uredu, registracija firme će se završiti za 37 radnih dana.

Međutim, praksa je pokazala da taj proces traje mnogo duže.

Situacija u entitetu Republika Srpka je nešto drugačija. Uveden je jednošalterski sistem, a i dodatne olakšice. Te sudske takse u Republici Srpskoj su ukinute, dok su u Federaciji 210 eura. Notarske naknade u RS-u 22,5 eura, a u Federaciji 180 eura. Dok je minimalni kapital u RS-u pola eura, u Federaciji posao se počinje sa najmanje hiljadu eura.

Iz Vijeća stranih investitora u kome je okupljeno preko 40 kompanija poručuju da uprkos svemu i dalje posluju u BiH.

Međutim, traže neophodne reforme.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera