Marovićev sin pušten iz istražnog zatvora

Miloš Marović uhapšen je u sklopu istrage o malverzacijama kojim je Opština Budva oštećena za 1,4 miliona eura (Al Jazeera)

Miloš Marović, sin visokog funkcionera Demokratskog pokreta socijalista Crne Gore (DPS) Svetozara Marovića, danas je pušten iz istražnog zatvora.

Marović se nagodio sa Tužilaštvom da u zatvoru provede godinu i plati 380 hiljada eura, zbog sumnje da je učestvovao u takozvanom slučaju “Prijevor”, odnosno namještanju javne licitacije za prodaju 26 hiljada kvadrata zemljišta u Budvi.

Milošev otac Svetozar Marović, bivši predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora, također je u zatvoru pod sumnjom da je zloupotrijebio službeni položaj putem podstrekivanja na organizovan način.

Advokat Miloša Marovića kaže da sporazum o priznanju krivice treba da verifikuje i Viši sud u Podgorici. Nakon toga će imati svojstvo presude.

„Što se tiče sporazuma o priznanja krivice, moj branjenik je napravio pred specijalnim tužiocem takav sporazum u dijelu visine kazne koja iznosi godinu dana i imovinske koristi koju će platiti na ime štete u ukupnom iznosu od 380.000 i to je po mišljenju odbrane upravo srazmjerno težini onoga što je mom branjeniku stavljano na teret. Što se tiče izdržavanja preostalog dijela kazne, budući da mog branjenika u narednih nekoliko mjeseci očekuje niz operacija i hirurških intervencija, računam da će to biti jedan od razloga zbog kojih će se eventualno tako izdržavanje kazne odložiti opravdano za određeni vremenski period”, rekao je advokat Zdravko Begović.

Pritvoren Svetozar Marović

Crnogorsko Tužilaštvo nije tražilo produženje pritvora za Miloša Marovića koji je osumnjičen da je učestvovao u navodno nezakonitim poslovima oko prodaje zemljišta u zaleđu plaže Jaz, kojom je Opština Budva oštećena za 1,4 miliona eura.

Miloš Marović je uhapšen 3. decembra u privatnoj bolnici Codra, nepuna dva mjeseca nakon što su privedeni ostali osumnjičeni u toj istrazi.

Sredinom decembra prošle godine, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odlučio je da Svetozar Marović, predsjednik Političkog savjeta vladajućeg DPS-a i dugogodišnji bliski saradnik premijera te države Mila Đukanovića, provede 30 dana u pritvoru.

Kako je obrazloženo, jednomjesečni pritvor je određen zbog „straha od utjecaja na svjedoke i načina izvršenja kaznenog djela i posljedica“.

Marović je ranije uhapšen u Podgorici zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, poticanje na malverzacije pri kupovini zemljišta i učešće u istim.

Izvor: Al Jazeera i agencije