Vlasti demantiraju najavu nižih penzija u FBiH

Prosječna penzija u Federaciji BiH iznosi 366 konvertibilnih maraka (187 eura) (Arhiva)

Do smanjenja mirovina neće doći, potvrđeno je za agenciju Fena iz Vlade Federacije BiH u odgovoru na kritike o mogućem smanjenju mirovina u tom bh. entitetu. Prosječna mirovina u Federaciji BiH iznosi 366 konvertibilnih maraka (187 eura).

Nakon što je premijer Federacije BiH Fadil Novalić nedavno izjavio da je povećanje minimalne plaće u tom bh. entitetu na 406 KM “društveno opasno”, uskoro je stigla i najava o snižavanju mirovina za deset posto.

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike zatražilo je od organa entitetskog Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje da sačini konkretan plan mjera i aktivnosti koje bi za cilj imale stabilizaciju sistema mirovinskog i invalidskog osiguranja, te obaveznu primjene važećih propisa.

U međuvremenu su reagirali predstavnici umirovljenika, pa je predsjednik izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH Mehmedalija Rapa potvrdio da je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH doista i predložilo dosljednu primjenu zakonskog članka koji regulira visinu mirovina, a što bi dovelo do smanjenja mirovina u FBiH za gotovo deset posto.

Rapa je u izjavi za portal Klix.ba rekao kako je zbog toga zatraženo očitovanje Vlade Federacije BiH, koja se o tome trebala očitovati na današnjoj sjednici, ali je zbog nepoznatih razloga zasjedanje otkazano.

“Bio je dogovor da nakon sjednice Vlade FBiH održimo telefonsku sjednicu Upravnog odbora i donesemo konačan stav. “Sad kad je sjednica otkazana ne znam šta će tačno biti”, kazao je Rapa.

Napomenuo je i kako bi se primjenom spornog članka umanjile sve mirovine za 10-ak posto, pri čemu bi posebno bili pogođeni umirovljenici koji primaju minimalnu penziju u iznosu od 300 konvertibilnih maraka (153 eura).

Izvor: Agencije