Među najtraženijim kriminalcima EU i oni iz regije

Za informaciju koja može dovesti do hapšenja i izručenja Kosovara Hime Lugaja u Austriju nudi se nagrada od 10.000 eura (www.eumostwanted.eu)

Evropska mreža s aktivnom potragom bjegunaca (ENFAST), uz podršku Europola, uspostavila je internetsku stranicu na kojoj se nalaze profili 45 najtraženijih kriminalaca Evrope. Među njima ima nekoliko osoba iz regije.

Slovenac Darjan Ješovnik među prvima je na listi koja je napravljena abecedno. On se traži zbog „nedopuštenog prometa narkotika i psihotropskih supstanci“. Navodi se kako je, kao član kriminalne organizacije od aprila 2010. do sredine maja 2011. godine, prošvercao najmanje 718 kilograma kokaina koji je kupovao u Brazilu, a prebacivao ga u Hrvatsku, Sloveniju i Holandiju. Veći dio članova grupe je uhapšen u Španiji, Hrvatskoj i Srbiji, a Ješovnik je u bijegu od 2011. godine.

Bojan Dragičević, hrvatski državljanin rodom iz Banja Luke, traži se zbog „oružane pljačke“, navodi se na portalu.

Dragičević i njegov saučesnik Zoran Svitlica augusta 2005. godine počinili su dvostruku pljačku banke u hrvatskom gradu Šibeniku. Zbog ovog zločina je osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora, ali je on pobjegao i bio je u bjekstvu do 2012. godine kada je uhapšen u BiH i izručen Hrvatskoj. Nakon izručenja, poslat je u zatvor Lepoglava, gdje je bio smješten u odjel sa maksimalnim osiguranjem. Septembra 25. 2013. je pobjegao iz zatvora, ali je uhapšen istog dana kod zatvora. Aprila 30. 2014. je prebačen u Pulu gdje je trebao služiti kaznu do 28. jula 2016., ali je pobjegao opet 22. augusta 2014. i od tada je u bjekstvu.

Na listi je i Crnogorac Željko Bojanić koji se traži zbog šverca i trgovine narkoticima i sličnim supstancama.

Prema prikupljenim informacijama, Bojanić i drugi osumnjičeni su radili sa Austrijancem K.T. i neidentificiranom osobom sa nadimkom „Drug“ ili „Mr. X“ i terete se za brojna krivična djela povezana sa nelegalnim narkoticima od 26. septembra 2014. do 28. juna 2015. u Sloveniji, Brazilu i Austriji. Kupovali su kokain i radili kao posrednici u kupoprodaji kokaina.

Nagrada za Lugaja

Radomir Cvijanović – Rale ima bh. i slovensko državljanstvo, a traži se zbog oružane pljačke.

On je, zajedno sa svojim kolegama u zločinu, 31. 10. 2005. u Ljubljani upao u SKB Banku i otuđio nešto više od 19,9 miliona eura u gotovini, te nekoliko vrijednih stvari ukupne vrijednosti najmanje 13 miliona eura. Plijen bi bio veći, ali nisu uspjeli obiti brave na nekoliko sefova za depozite.

Državljanina Srbije Izeta Izu Ajdinovića europske vlasti traže zbog kidnapiranja, nelegalnog pritvaranja, uzimanja talaca, te organiziranja i izvođenja oružane pljačke.

Dalje se navodi kako se Ajdinović tereti za kriminalnu organizaciju, pljačku, pranje novca, kidnapiranje, iznudu.

„Ova tražena osoba se sumnjiči da je učestvovala sa saučesnicima u brutalnoj oružanoj pljački porodice u Luksemburgu 2013. godine. Ajdinović je u bijegu više do dvije godine“, navodi se na njegovom profilu na eumostwanted.eu.

Mirzet Bronja, također državljanin Srbije traži se na osnovu sumnja da je nelegalno unosio narkotike u Dansku, te da je nezakonito posjedovao vatreno oružje. Pobjegao je iz policijskog pritvora u psihijatrijskoj klinici u Danskoj marta 2012. godine.

Za informaciju koja može dovesti do hapšenja i izručenja Kosovara Hime Lugaja u Austriju nudi se nagrada od 10.000 eura.

Za njega piše kako se traži zbog ubistva, nanošenja teških povreda, te organizacije i provođenja oružane pljačke. On je 2009. pokušao ubiti policajca nožem ranama koje mu je nanio u grudi i gornje dijelove ruke. Također je pokušao izvesti pljačku jedne žene i tom prilikom je teško ranio prolaznika koji je želio pomoći žrtve tako što ga je nekoliko puta zbo nožem.

Prva inicijativa ovog tipa

Pored ovih imena iz regije, na listi je, između ostalih Salah Abdeslam, Francuz koji se tereti za teroristički napad u Parizu novembra prošle godine. Iako je policija tragala za napadačima, Abdeslam je uspio pobjeći u Belgiju nakon masovnih ubistava.

Na listi je i jedna žena, 29-godišnja Finkinja Cecilia Kettunen koja se tereti za „prevaru kojom je došla do velike količine novca“, no više detalja se navodi.

Ernesta Fazzalarija traži italijanska policija kao „ključnu osobu u mafijaškom klanu pod imenom Avignone-Zagari-Viola“ koji je „u ratu sa drugim klanom“. Opisan kao „beskrupulozni ubica“, Fazzalari se tereti za tri ubistva.

Trenutno u ovoj inicijativi, kako je saopćeno, učestvuju 22 države – Austrija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Velika Britanija, Italija, Hrvatska, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Češka Republika, Mađarska i Kipar.

„Ova internetska stranica nudi informacije o traženim kriminalcima visokog kalibra, osuđenim ili osumnjičenim za ozbiljna krivična djela ili terorističke napade u Evropi. Ovo je prva inicijativa na pan-evropskom nivou za kreiranje zajedničke liste traženih“, ističu iz Europola.

Izvor: Al Jazeera i agencije