Karađorđevići se ne mogu vratiti u dvorac na Dedinju

Deset nasljednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja podnijelo je zahtjev za restituciju (Tanjug)

Agencija za restituciju Srbije odbila je zahtjev porodice Karađorđević da im bude vraćen dvorski kompleks u elitnoj beogradskoj četvrti Dedinje, jer to nije predviđeno zakonom, izjavio je u petak direktor ove agencije Strahinja Sekulić i dodao da se njihov predmet rješavao potpuno isto kao i za sve ostale građane.

Karađorđevići su tražili imovinu koja je poslije smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rješenjem od 27. oktobra 1938. godine, podijeljena na tri jednaka dijela.

Deset nasljednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja podnijelo je zahtjev za restituciju krajem januara 2014. godine.

Ni privilegirani, ni diskriminirani

U obrazloženju Agencije za restituciju navodi se da dvorski kompleks ne može biti predmet vraćanja, niti obeštećenja, budući da je njegov status uređen posebnim zakonom, kojim je izričito zabranjeno vraćanje prava svojine na njemu.

Sekulić je rekao da je prvi zahtjev porodice Karađorđević koji se odnosio na kompleks na Dedinju odbijen prije nekoliko dana, a da postoje još neki zahtjevi za imovinom, prevashodno za nekretnine koje potražuju, a o kojima će Agencija odlučivati naknadno, javlja Tanjug.

Kako je kazao, za preostali dio zahtjeva bit će donijeto posebno rješenje, a parcijalno će biti rješavan dio po dio zahtjeva.

Karađorđevići su zahtjev podnijeli 28. januara 2014. godine, a kako kaže Sekulić, nisu imali niti privilegiran položaj, ali ni i diskriminacijski u odnosu na ostale.

“Njihov predmet se rješavao isto kao i za sve ostale građane”, rekao je Sekulić.

Jednako za sve građane

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije u petak da ne prati slučaj restitucije Belog dvora te ne može komentirati odluku da se to zdanje ne vrati porodici Karađorđević i da bi država svakako voljela kada bi obaveze važile na jednak način za sve građane.

“Mislim da smo mnogo toga učinili porodici Karađorđević u skladu sa poštovanjem srpske tradicije”, kazao je Vučić.

On je rekao da uvijek postoje ljudi koji nikada nisu zadovoljni po pitanju porodice Karađorđević, ali da će se nastojati da svi budu zadovoljni.

Izvor: Agencije