Crna Gora: Ministar Konjević zatražio razrješenje

Za razrješenje Konjevića u Skupštini potreban 41 glas (www.gov.me)

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević pokrenuo je inicijativu za razrješenje s te funkcije, saopćio je predstavnik Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) u radnoj grupi parlamentarnog dijaloga za pripremu slobodnih izbora Ivan Vujović.

Vujović je za televiziju Atlas kazao da će Konjević, koji je i potpredsjednik SDP-a, snositi političke posljedice, kako kaže, nelegitimne vlade.

“Gospodin Konjević, kao veoma odgovoran čovjek je već pokrenuo proceduru, u skladu sa tom novom političkom realnošću i u skladu sa Ustavom, za razrješenje sa mjesta ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Vujović, prenijela je RTCG.

Potrebni glasovi opozicije

Dodao je da je ministar Konjević “spreman da podnese političke posljedice onoga što jeste političko nasilje i onoga što jeste nelegitimna vlada.

“SDP ima svoju principijelnu poziciju i on će na toj poziciji do kraja istrajati”, rekao je Vujović.

Za razrješenje Konjevića u Skupštini, potreban je 41 glas.

DPS i njegovi koalicijski partneri imaju 39 mandata, tako da bi za razrješenje bila potrebna dva glasa Pozitivne ili neke druge stranke.

Crnogorski parlament je u srijedu navečer, nakon tri dana debate izglasao povjerenje vladi premijera Mila Đukanovića.

Od prisutna 62 zastupnika, 42 je podržalo Vladu.

Provjera legitimiteta

Inicijativu za provjeru povjerenja u Parlamentu dala je sama Vlada, prihvatajući prijedlog premijera Đukanovića, nakon što ju je njen dotadašnji koalicijski partner Socijaldemokratska partija (SDP) kvalificirao “tehničkom i bez legitimiteta”.

Pored Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS), za opstanak Vlade bile su manjinske stranke – Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Bošnjačka stranka, Liberalna i stranke albanske manjine te opozicijska stranka Pozitivna Crna Gora koja je u vladajućoj koaliciji zamijenila SDP Ranka Krivokapića.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić je prošle nedjelje, kada je na sjednici stranačkih organa donesena odluka da ta stranka ne podrži Vladu, kazao da, ukoliko se u Parlamentu izglasa povjerenje, on i Konjević ne osjećaju moralnu odgovornost da podnesu ostavke na mjesta predsjednika Parlamenta i ministra unutrašnjih poslova.

Konjević je ranije saopćio da je procedura razrješenja ministra propisana Ustavom i da poštuje tu proceduru.

U oktobru prošle godine opozicijska Demokratska Crna Gora zatražila je ostavku ministra Konjevića zbog navodne pretjerane upotrebe sile tokom razbijanja antivladinih protesta.

DCG je zbog “nasilnog prekida mirnih demonstracija u Podgorici” zatražio ostavke ministra unutrašnjih poslova i direktora policije.

Konjević je odgovorio da je spreman podnijeti ostavku ukoliko se utvrdi da je tokom razbijanja protesta u Podgorici ijednim postupkom prekršio zakon.

Izvor: Agencije