Mediji – ključna tačka makedonskih pregovora

Pregovori četiri političke stranke u Makedoniji nastavit će se u utorak. Posrednik Evropske unije u procesu otišao je na konsultacije u Brisel, a kamen spoticanja ostaje sloboda medija.

Posljednji prijedlozi vladajućeg VMRO-DPMNE-a neprihvatljivi su za opozicijski Socijaldemokratski savez Makedonije.

Četiri političke stranke – dvije makedonske, dvije albanske; dvije iz vlasti i dvije iz opozicije – pregovaraju danima.

Mediji su jedna od ključnih tačaka na dnevnom redu, a glavni cilj je da se zaštite od političkog utjecaja. U posljednjem prijedlogu VMRO-DPMNE-a, između ostalog, piše da opozicija treba predložiti još jednog urednika na Makedonskoj radio-televiziji sto dana prije parlamentarnih izbora. Tako bi javni servis imao dva urednika.

Također piše da stranke u predizbornom periodu imaju minutažu u vijestima u skladu s brojem osvojenih mandata na posljednjim izborima. Posrednik u pregovorima Pieter Van Houte kaže kako je važno naći demokratska rješenja.

U skladu s evropskim standardima

“Problem nekih od tih prijedloga je što nisu u skladu s evropskim standardima”, istakao je on.

Direktor javnog servisa Marjan Cvetkovski suzdržan je u iznošenju stava.

“Ipak, to je odluka političkih stranaka da dogovore rješenja koja će biti provedena u javnom servisu. Drugo pitanje je jesu li ili nisu u skladu s evropskim standardima. Sačekat ćemo kraj procesa pregovaranja, pa ćemo naš stav saopćiti kad sve bude dogovoreno”, kazao je Cvetkovski.

U međuvremenu, pomoću obuke koju drže stručnjaci sa BBC-ja, pokušavaju uvesti profesionalne norme u izvještavanju uoči izbora. Udruženje i sindikat novinara nadaju se da međunarodna zajednica neće dozvoliti, kako su ih nazvali, apsurdna rješenja.

“Za predlagače je javni interes, ustvari, partijski interes. To je isto kao da zakonom propisujete da operaciju jednog pacijenta izvede hirurg iz VMRO-DPMNE-a i hirurg iz SDSM-a. A to znači partijsko djelovanje i propagandu i nema veze s novinarstvom”, kazala je Tamara Čausidis, predsjednica Sindikata novinara.

Opozicija je odbacila prijedlog o dva urednika na javnom servisu.

“Javni servis treba postaviti osnovne kriterije poštovanja profesionalnih standarda u novinarstvu. Međutim, kad uništite MRTV, kao što je situacija sada, šta da očekujemo od privatnih medija u koje se neprestano ubrizgava novac iz Vlade, koja putem njih reklamira”, zaključio je Robert Popovski iz SDSM-a.

Ispuniti dogovor iz Pržina 

Vladajuća stranka je odgovorila na kritike.

“VMRO-DPMNE krajnje konstruktivno učestvuje u pregovorima, i naš cilj je da se dogovor postigne po svim tačkama. Na taj način u cjelosti će biti ispunjen dogovor iz Pržina da se izbori održe 24. aprila. Izbori su jedino rješenje za izlazak iz krize u koju je zemlju bacio SDSM. Građani očekuju da Makedonija što prije krene naprijed.”

“Međutim, najveća opozicijska stranka SDSM i dalje ostaje pri stavu da neće učestvovati na izborima krajem aprila i tražiti njihovo odgađanje, a jedan od glavnih razloga je njihov zahtjev za većim medijskim slobodama”, izvijestila je iz Skoplja reporterka Al Jazeera Milka Smilevska.

Izvor: Al Jazeera