Crnogorska vlada dobila povjerenje parlamenta

Milo Đukanović
Ðukanović je odluku donio nakon konsultacija 16. juna sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i koalicija (EPA)

Crnogorski parlament je nakon tri dana debate kasno noćas izglasao povjerenje vladi premijera Mila Đukanovića. Za opstanak vlade odlučujuća je bila potpora oporbene stranke Pozitivna Crna Gora.

Od prisutna 62 zastupnika, njih 42 podržali su vladu.

Inicijativu za provjeru povjerenja u parlamentu dala je sama vlada prihvaćajući prijedlog premijera Đukanovića, nakon što ju je njen dotadašnji koalicijski partner Socijaldemokratska partija (SDP) kvalificirao “tehničkom i bez legitimiteta”.

Pored Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS), za opstanak vlade bile su manjinske partije – Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Liberalna i stranke albanske manjine, te oporbena stranka Pozitivna Crna Gora, koja je u vladajućoj koaliciji zamijenila SDP Ranka Krivokapića.

Zahtjevi Pozitivne Crne Gore

Pozitivna Crna Gora je svoje opredjeljenje za vladu uvjetovala prihvaćanjem njenog programa za izlazak iz političke krize, koji podrazumijeva nastavak euroatlantskih integracija, otvaranje vlade prema oporbi i kvalitetnim pripremama za predstojeće parlamentarne izbore.

Đukanović je u završnoj riječi pozvao sve stranke parlamentarne oporbe na sudjelovanje u vladi, ustupajući im neka ministarska i pomoćnička mjesta, kao i mjesto potpredsjednika vlade, kako bi kontrolirali rad njegova ureda, osobito u pripremi za predstojeće izbore.

Cijelo vrijeme trajanja trodnevne debate ispred zgrade Skupštine Crne Gore bile su pristaše Demokratskog fronta (DF) uz brojne policijske snage.

Izvor: Agencije