Sud BiH sutra će odlučiti o pritvoru Fahrudinu Radončiću

Na Sudu Bosne i Hercegovine je u srijedu navečer završeno ročište na kojem je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine obrazlagalo zahtjev za određivanje 30 dana pritvora Fahrudinu Radončiću.

Sud će odluku o tome donijeti u srijedu.

Prema Tužiteljstvu, postoji opasnost od ometanja istrage, prikrivanja dokaza te utjecaja na svjedoke ili sudionike tog krivičnog djela.

Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine se tereti za ometanje pravosuđa u slučaju Nasera Kelmendija, te za krivično djelo vezano za imenovanje ambasadorice Bosne i Hercegovine u Ljubljani.

Materijali na više od 100 stranica

Novinarka Al Jazeere Arduana Pribinja je javila kako je Tužiteljstvo nekoliko sati iznosilo materijale, napisane na više od 100 stranica, a zatim je odbrana iznijela svoje stavove.

“Ročište traje satima, jer traje iščitavanje presretnutih razgovora, poruka i drugih vidova komunikacije između Bakira Dautbašića, Fahrudina Radončića, Bilsene Šahman, jednog od ljudi zaposlenih u Američkoj ambasadi [u Bosni i Hercegovini], zatim jednog zaposlenika u SIPA-i [Državna agencija za istrage i zaštitu], Graničnoj policiji, vlasnika jedne televizijske stanice… Svi se oni naki način dovede vezu sa slučajem koji se veže za Nasera Kelmendija, a u smislu da se nađe načina da se utiče na izjavu koju je Azra Sarić, svjedokinja u ovom procesu, dala sudu na Kosovu u slučaju protiv Kelmendija”, javila je Pribinja.

Dodaje da je Azra Sarić u svom iskazu optužila Radončića da je, preko svog posrednika, tražio da se direktno zaštiti.

“Drugi osmunjičeni u ovom procesu negiraju njen iskaze i tvrde da je ona ta koja je tražila određene iznude u smislu stalnog zapošljavanja, a da je nudila zauzvrat izjave koje mogu biti povoljne za Radončića i Kelmendija.”

“Veliki broj presretnutih razgovora i poruka odnosi se na tvrdnje Radončića da iza cijelog ovog sluačaj stoji [član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović], da je u pitanju montirani proces. U jednom od razgovora s Dautbašićem, on kaže da će tražiti od Izetbegovića da obustavi proces protiv njega”, javila je Pribinja.

Dodala je da je u jednom telefonskom razgovoru koji se vodio između Fahrudina Radončića i Safeta Oručevića, direktora jedne TV stanice u BiH, Radončić navodno Oručeviću otkrio svoj plan i rekao: “Bakir Izetbegović ne zna šta ga čeka od srijede, od srijede ćemo ići brutalno u čelo, to će biti veliki šok.”

„Objašnjava kako će organizirati vanrednu press konferenciju na kojem će svjedoci direktno optužiti Izetbegovića i Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, za ubistva Ramiza Delalića Ćele i Nedžada Ugljena.“

Svi jednaki pred zakonom

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine saopćilo je ranije u srijedu da su “svi građani jednaki pred zakonom, da se postupak vodi u skladu sa zakonom, da pred zakonom nema nedodirljivih i da bilo kakvi politički ili medijski pritisci ne mogu i neće utjecati na vođenje postupka”.

Fahrudin Radončić sumnjičen je za ometanje rada pravosuđa.

Radončićev advokat Dragan Barbarić potvrdio je ranije kako je njegovom klijentu na teret dodana i osnova sumnje za navodnu aferu u vezi s  ambasadorskim mjestom u Sloveniji.

“Radončić je dao izjavu u SIPA-i, a inspektori su radili po nalogu tužitelja. Odmah nakon toga, po dolasku u prostorije Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, vidjeli smo potpuno novi osnov sumnje, jer je dodato novo kazneno dijelo. Nisam potpisao zapisnik, nije ni [također Radončićeva] odvjetnica Vasvija Vidović. To je skandal”, rekao je Barbarić u utorak navečer.

SBB je ranije ovog mjeseca predložio Nermanu Hadžijahić za ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Sloveniji, što je podržao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Iz Tužiteljstva Bosne i hercegovine samo je kratko saopćeno da će “postupajući tužitelj u zakonskom roku od 24 sata ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima”.

Pritvoreni Dautbašić i Šahman

Pripadnici SIPA-e Radončića su lišili slobode u ponedjeljak, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa.

Ranije su u istoj akciji, zbog ometanja rada pravosuđa u predmetu protiv Nasera Kelmendija, uhapšeni sekretar Ministarstva sigurnosti Bosne i hercegovine Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman.

Oboje su članovi SBB-a i trenutno se nalaze u jednomjesečnom pritvoru, nakon što je tajnim praćenjem utvrđeno da su pokušali utjecati na svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Kelmendija, vođe jednog od najzloglasnijih kriminalnih grupa na Balkanu.

Kelmendi je svoje kriminalne operacije godinama vodio iz Bosne i Hercegovine, odakle je pobjegao pred hapšenjem.

Uhapšen je na Kosovu i tamo je protiv njega podignuta optužnica na osnovu dokaza prikupljenih u Bosni i Hercegovini.

Kelmendija se tereti da je bio vođa organizirane kriminalne grupe umiješane u trgovinu drogom, za iznudu i najmanje jedno ubistvo.

Uz to što je na čelu političke stranke koja je članica vladajuće koalicije na entitetskom i državnom nivou, Radončić je i delegat u Domu naroda državnog Parlamenta, no u ovom slučaju nema pravo na imunitet, jer je riječ o krivičnom djelu koje nema nikakve veze s njegovim radom u Parlamentarnoj skupštini.

Podrška iz koalicijske SDA

Zbog novonastalih okolnosti, predstavnici Stranke demokratske akcije i SBB-a sastali su se u srijedu uPredsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Iako su opredijeljeni za očuvanje koalicije, u SDA smatraju da se hapšenje Radončića može loše odraziti na Bosnu i Hercegovinu i njen reformski put, ali i unutarkoalicijske odnose.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i čaln državnog Predsjedništva, smatra da se Radončić treba braniti sa slobode.

“Hapšenje Radončića je definitivno zadalo jak udarac koaliciji, što se može jako loše odraziti na stanje u zemlji i u bošnjačkom korpusu. Opredijeljeni smo i jedni i drugi da očuvamo koaliciju, koja nema alternative u ovom času”, rekao je Izetbegović.

SBB tvrdi kako je Radončić nevin te da je hapšenje “rezultat politički montiranog procesa”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO