Đukanović spreman prihvatiti prijedlog Pozitivne Crne Gore

Premijer Crne Gore Milo Đukanović spreman je prihvatiti prijedlog Pozitivne Crne Gore i predstavnicima opozicije ustupiti resore u četiri ministarstva i potpredsjedničko mjesto, javljaju crnogorski mediji.

Đukanović je objasnio kako je shvatio da je najveći problem birački spisak i zloupotreba državnih resursa tokom izbornog procesa. Dodao je da je zbog toga spreman opoziciji ponuditi mjesta u MUP-u, Ministarstvu rada, poljoprivrede i finansija, kao i potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Šef crnogorske Vlade je kazao kako to mogu biti ministarska ili mjesta pomoćnika ministra sa dodatnim ovlaštenjima, te pozvao opoziciju da zajedno „osmislimo mehanizme kontrole“.

Pozitivna Crna Gora je tražila polusatnu pauzu prije glasanja.

Predsjednik Skupštine i lider SDP-a Ranko Krivokapić kazao je kako njegova partija neće dati podršku Vladi.

„Kakav god tražili odgovor, jasno je da postoji politička kriza i pitanje da li ova Vlada ima podršku. Zato smo sjeli za sto. Vlast koja je sigurna u svoju pobjedu, ne bježi od slobodnih izbora. Pregovori su išli, dijalog je išao, napravljen je udar na parlamentarizam po prvi put u posljednjih 25 godina. Po prvi put Vlada pravi većinu pod sumnjom političke korupcije i to je korak nazad. Ne može se izbjeći da se dogovaramo oko fer izbora“, rekao je Krivokapić.

Prekompozicija političke scene

Crnogorski parlament danas je nastavio raspravu o povjerenju Vladi premijera Đukanovića. Prethodna dva dana raspravu je obilježila razmjena optužbi između, sada već bivših, koalicijskih partnera DPS-a i SDP-a.

Premijer Milo Ðukanović poručio je da nakon ove sjednice Parlamenta više neće biti mjesta za one koji su se, kako je rekao, navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija, misleći pritom na SDP, prenijeli su podgorički mediji.       

Tokom rasprave došlo je do oštre polemike premijera Ðukanovića i predsjednika Skupštine, lidera SDP-a Ranka Krivokapića o političkoj korupciji.

Ðukanović je ponašanje SDP-a nazvao licemjernim, zamjerivši im da su ubirali sve pogodnosti vlasti. On je, međutim, najavio i da će, ako se pokaže da predsjednik Parlamenta Krivokapić nema većinu, pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu.

Krivokapić, pak, poručuje Ðukanoviću da njega položaj ne interesira, podsjetivši da je tri puta išao u opoziciju, dok je lider DPS-a “sjedio na istim stolicama”, iako su se mijenjale države.

Politički analitičar Zlatko Vujović kazao je za Al Jazeeru da opozicija u Crnoj Gori nema jasnu platformu na kojoj bi se ujedinila protiv Vlade Mila Đukanovića.

On je kazao da je u Crnoj Gori došlo do prekompozicije političke scene – “gdje jedna vladajuća partija seli u opoziciju (SDP), a jedna do sada opoziciona partija (Pozitivna Crna Gora) postaje dio vladajuće koalicija, a vjerovatno i same Vlade”.

Zahtjevi Pozitivne CG

Dok poslanici Demokratskog fronta mjesecima bojkotiraju sjednice Skupštine tražeći prijelaznu vladu, Pozitivna Crna Gora predstavila je plan o prevazilaženju političke krize. Plan je ponuđen strankama vlasti i opozicije, prenosi agencija Anadolija.

Ova stranka zahtijeva da u Vladu Crne Gore uđu predstavnici opozicije, na političkom i ekspertskom nivou, kako bi se obezbijedili uslovi za fer izbore.

Zahtjev Pozitivne je i da se proširi nadležnost skupštinskog odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa značajnih za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, kao i formiranje privremenog skupštinskog odbora za medije sastavljenog od predstavnika vlasti i opozicije. 

Pozitivna traži i da se implementiranjem izbornog zakonodavstva omogući članovima Državne izborne komisije, Agencije za antikorupciju i Državne revizorske institucije da u punom kapacitetu obavljaju svoje zakonske nadležnosti.

U planu za prevazilaženje krize, navedeno je da prioritet Vlade mora biti neselektivna i efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, zahtjevajući da se u roku od 15 dana postavi rukovodilac policijskog odjeljenja, uz poštovanje uloge specijalnog tužioca u tom procesu. Navodi se i da ne mogu obavljati aktivnosti službenici i funkcioneri Vlade i ostalih državnih organa za koje je pokrenuta tužilačka istraga ili sudski postupak za djelo korupcije. 

Taj plan Pozitivna Crna Gora uputila je svim političkim subjektima.

Okupljanje DF-a

Tokom jučerašnje rasprave, ispred skupštine Crne Gore bili su okupljeni funkcioneri i pristalice Demokratskog fronta, koji su putem videoprojektora pratili raspravu i najavljuju da će opozicija pred Parlamentom ostati do kraja glasanja o povjerenju Vladi.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević za Radio Antena M je kazao da je još potpuno nejasan stav stranke Pozitivna Crna Gora o tome kako će glasati.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković potvrdio je tokom rasprave da je DPS imao konsultacije s Pozitivnom Crnom Gorom o političkoj platformi koju je ta stranka ponudila.

Da bi Crnogorska vlada opstala, potrebno je da je podrži većina zastupnika od ukupnog broja, odnosno 41 zastupnik. Vladajuća većina ima 44 zastupnika, ali je njih pet iz SDP-a, manje članice vladajuće koalicije.

Izvor: Al Jazeera i agencije