Crnoja ne vidi razlog za svoju ostavku

Novi hrvatski ministar branitelja Mijo Crnoja ne vidi razlog za ostavku te poručuje kako smatra da nije napravio ništa što je nespojivo s njegovom ministarskom dužnošću.

“Zbog čega?”, uzvratio je u srijedu na novinarski upit hoće li podnijeti ostavku. Mislim da ništa nije sporno, zbog čega, zašto, izjavio je Crnoja nakon sjedice saborskog Odbora za ratne veterane.

Prema pisanju hrvatskih medija, Crnoja je prijavljen na adresi na području Samobora kod Zagreba, na kojoj se nalazi zemljište i baraka bez osnovih uvjeta za život.

No, kako su prenijeli mediji, on navodno živi na drugoj adresi, u Podsusedu, na području Zagreba, pa je moguće da je fiktivno prijavljen na adresi u Samoboru.

Ukoliko je to točno, piše dio medija, to otvara i pitanje eventualne utaje poreza, odnosno neplaćanje prireza i kaznene odgovornosti.

Ministar Crnoja je na sjednici pozvao Odbor da dođe kod njega na radni sastanak sredinom idućeg tjedna ili “drugi tjedan”.

SDP: Smjena ili postupak izglasavanja povjerenja

Ipak, istaknuo je kako “stoji na raspolaganju” ako to od njega zatraže premijer i predsjednik stranke koja ga je kandidirala.

Naveo je da se nije čuo s premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, a na pitanje ima li njihovu poršku, odgovorio je “pitajte njih”.

“Očekujem poziv, u četvrtak imamo prvu sjednicu Vlade, moramo surađivati”, rekao je ministar. Demokratskim pravom je nazvao zahtjev SDP-a za njegovim opozivom.

Crnoja je ponovio kako je prijavljen na samoborskoj adresi, gdje želi izgraditi kuću, “da mu bude lakše sređivati papire i sve drugo što treba srediti”.

“Taj kredit uredno vraćam, novce čuvam, oročeni su na mom osobnom računu i namijenjeni su za tu svrhu”, odgovorio je Crnoja, upitan što je napravio s 56.000 eura kredita, koji je dobio prije pet godina od Ministarstva za izgradnju kuće.

Tvrdi da kod dobivanja kredita nije dobio rok za namjensko trošenje te da ga “nitko nikada” nije pitao je li njime riješio stambeno pitanje.

“Ne, nikad nitko, u ugovoru piše da kredit moram uredno vraćati, a kuću mogu izgraditi, hoće li to biti 56.000 ili 156.000 (…)”, rekao je Crnoja.

O slučaju se na konferenciji za novinare izjasnio i predsjednik sada oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović.

“Nadam se da je kolegama iz Mosta jasno koga su doveli na vlast u Hrvatskoj i ovo nije slučajno. Ovo je obrazac koji će se ponavljati. Taj čovjek, ako je bio u ovome što se navodi, mora biti smijenjen od gospodina Oreškovića odmah i mi mu dajemo 24 sata, u protivnom ćemo pokrenuti inicijativu u Saboru za njegov opoziv i izglasavanja nepovjerenja, koja vjerojatno neće proći”, rekao je Milanović, kao prenosi Hina.

U Hrvatskom saboru je u srijedu, na samom početku ovotjednog zasjedanja, određena stanka na zahtjev Kluba SDP-a, koji se želi očitovati o slučaju ministra branitelja Mije Crnoje, nakon medijskih navoda da je Crnoja prijavljen na lažnoj adresi u Samoboru te da je u više navrata prijavljivan za fizičko nasilje.

Stanku je u ime Kluba SDP-a zatražila Dragica Zgrebec, a zahtjevu su se priključili i klubovi HNS-a, Hrvatskih laburista i HDZ-a.

Karamarko: Ne pristajem na linč

Zastupnik Mosta nezavisnih lista, partner u novoj vladi Hrvatske i član Nacionalnog vijeća stranke Miroslav Šimić izjavio je u utorak kako će Most provjeriti autentičnost dokumenata i medijskih napisa po kojima je ministar branitelja Mijo Crnoja prijavljen na lažnoj adresi te, ako se te tvrdnje pokažu točnima, takva osoba nema što tražiti u Vladi.

“O slučaju ministra branitelja Mije Crnoje zasad znamo najviše iz medijskih napisa. U posljednjih nekoliko trenutaka možemo vidjeti da su se pojavili i pojedini dokumenti, moramo provjeriti njihovu autentičnost, kao i autentičnost napisa. Moramo čuti i ministra Crnoju, a načelan stav Mosta je da, ako se pokaže da su ta djela, odnosno nedjela istinita i zaista izvršena, takva osoba ne može voditi niti jedan resor u Vladi niti biti član Hrvatske vlade”, rekao je Šimić novinarima pred središnjicom Mosta u Smičiklasovoj ulici.

Predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko poručio je u utorak navečer da ne pristaje na linč i da javnost ima pravo znati što je istina u slučaju ministra branitelja Mije Crnoje.

“Ne pristajem na javni linč. Javnost ima pravo znati što je istina u slučaju ministra Crnoje. To želim i ja znati. Svakom čovjeku, pa i ministru Crnoji, treba omogućiti da iznese svoju stranu priče. Nikome ne može biti presuđeno pa niti u ovako žustrom javnom suđenju”, napisao je Karamarko na svojemu facebooku te poručio da Vlada neće donositi odluku prije nego što ministar iznese svoju stranu priče.

“Ako se pokaže da su optužbe protiv Crnoje točne, Vlada će odlučiti o sankcijama, ali ne prije nego što budemo imali priliku i njega čuti”, istaknuo je.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Hrvatskoj se nastavlja primopredaja dužnosti po ministarstvima, a najburnije je bilo u Ministarstvu branitelja, ispred kojega već 15 mjeseci prosvjeduju veterani.Novog su ministra Miju Crnoju dočekali ovacijama, a on je široj javnosti postao poznat i prije nego što je preuzeo dužnost.Navio je da će tražiti izradu registra izdajnika, kao odgovor na činjenicu da je […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO