Završeno prvo ročište Naseru Oriću

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je održano prvo ročište Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću na suđenju za ubistva zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici počinjena 1992. godine.

Po izlasku iz zgrade Suda BiH Orić nije želio davati izjave, izvijestio je portal Klix.ba.

Nakon čitanja optužnice tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić naveo je u uvodnoj riječi da će dokazati okolnosti u vezi s inkriminacijama u ovom predmetu, odnosno da je u to vrijeme postojao sukob između Vojske Republike Srpske (VRS) i Armije RBiH, da su optuženi bili pripadnici spomenutih formacija te da su oštećeni imali status ratnih zarobljenika.

Najavio je da će tokom dokaznog postupka u vezi s inkriminacijama koje se odnose na tri tačke optužnice biti ispitan 31 svjedok optužbe te biti uložena 63 materijalna dokaza.

Istovremeno, odbrana optuženih uputila je niz primjedbi u kontekstu provođenja istrage i podizanja optužnice u ovom predmetu, posebno u pogledu kredibiliteta zaštićenog svjedoka “O-1”, na čijem se iskazu, prema mišljenju odbrane, zasniva cijela optužnica.

Naredno ročište 16. februara

Tokom ročišta razmatrani su i detalji u vezi s mjerama zabrane koje istječu početkom narednog mjeseca i stav optužbe je da one trebaju ostati na snazi i dalje, dok se odbrana tome usprotivila.

Bilo je riječi i o početku dokaznog postupka kada bi trebalo pristupiti ispitivanju zaštićenog svjedoka putem videolinka, kako je tužitelj najavio, a čemu se odbrana, također, usprotivila.

Spomenuta pitanja bi, kako je rečeno, trebalo razriješiti do narednog ročišta koje je zakazano za 16. februar.

Početku suđenja prisustvovali su predstavnici udruženja žrtava rata, među kojima i Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” kao i Udruženja porodica poginulih i nestalih iz RS-a te građani zainteresirani za epilog ovog postupka.

Sud BiH je sredinom septembra prošle godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, i Muhić, pripadnik tih snaga, optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti, navodi agencija Fena.

Optuženi su 19. oktobra prošle godine pred Sudom Bosne i Hercegovine negirali krivicu.

Orićevi branioci su 9. novembra podnijeli podnesak Haškom tribunalu, od kojeg su zatražili da naredi Sudu Bosne i Hercegovine obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njega jer mu se već u Hagu sudilo za te zločine, nakon čega je 2008. pravosnažno oslobođen krivice.

Zahtjev Haškom tribunalu

Tribunal u Hagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve odbrane za obustavljanje postupka. U obrazloženju odluke je navedeno da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i šest osoba u zgradi općine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je, s još jednim pripadnikom Armije Bosne i Hercegovine, učestvovao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu.

Orić se brani sa slobode, uz ograničeno kretanje – samo na području entiteta Federacija BiH i obavezno sedmično javljanje nadležnim policijskim službama.

On je 26. juna izručen Bosni i Hercegovini iz Švicarske, gdje je uhapšen 10. tog mjeseca prema potjernici Srbije.

Njegovo izručenje iz ekstradicijskog pritvora, u kojem je proveo 14 dana, tražila je Srbija, ali i Bosna i Hercegovina, nakon čega je Švicarski sud odlučio u korist Bosne i Hercegovine.

Istog dana će početi suđenje Miletu Pažinu, Ivici Markoviću i Vidu Krešiću, optuženima za hapšenje civila u Stocu u ljeto 1993. godine, koji su tokom zatočeništva bili fizički i psihički maltretirani.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO