Srebrenica: Bosanski jezik u knjižicama

Od četvrtka 17. septembra i u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici ukinut je bosanski jezik (Al Jazeera)
Od četvrtka 17. septembra i u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici ukinut je bosanski jezik (Al Jazeera)

U srebreničkim školama je počela nastava u drugom polugodištu, a učenicima bošnjačke nacionalnosti u đačke knjižice u rubrici Jezik upisan je naziv bosanski jezik.

Jedan od roditelja Alija Tabaković potvrdio je za agenciju Fena informaciju da je bosanski jezik upisan i u školske dnevnike.

“Nastava je redovno počela, a djeci bošnjačke nacionalnosti je u knjižice i dnevnik upisan bosanski jezik. Naravno, mi ćemo i dalje pratiti situaciju i ukoliko bude problem, roditelji će reagovati pravovremeno”, naglasio je Tabaković.

Problem na kraju polugodišta

Kako prenosi JP JS RTV Srebrenica, direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović nije ni demantirao ni potvrdio ovu informaciju, navodeći da zbog obaveza nije u prilici komentirati ovo pitanje.

Na kraju prvog polugodišta osnovcima na području općine Srebrenica nisu podijeljene đačke knjižice, a problem je bio upis bosanskog jezika u knjižice i dnevnik.

Roditelji bošnjačke djece su tada najavili da neće slati svoju djecu u školu ukoliko bude problema u vezi s izučavanjem bosanskog jezika.

Od četvrtka 17. septembra i u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici ukinut je bosanski jezik i uveden “jezik bošnjačkog naroda”.

U deset općina u bh. entitetu Republika Srpska roditelji odbijaju da njihova djeca idu u školu jer entitetsko Ministarstvo prosvjete ne dozvoljava izučavanje nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika. 

Izvor: Agencije


Povezane

Nerazumijevanje u vezi sa učenjem bosanskog jezika u Republici Srpskoj se nastavlja. Kad je objavljeno da će bosanski biti dozvoljen u Srebrenici, mnogi roditelji u tom dijelu Bosne i Hercegovine pitaju se zašto se isti princip ne primjenjuje svugdje.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO