Otvorena željeznička stanica Prokop

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obilježavanju završetka prve faze izgradnje buduće glavne željezničke stanice Beograd Centar u Prokopu, koja je poslije 40 godina otvorena za saobraćaj.

Vučić je označio otvaranje Prokopa tako što je u stanicu došao sa saradnicima novim Stadlerovim vozom koji će od danas saobraćati na liniji Beograd – Novi Sad.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Očekuje se da će za potpuno izmještanje željezničke stanice iz centra grada u stanicu Prokop biti potrebna godina, navodi agencija Tanjug.

U funkciji je osam kolosijeka koji su izgrađeni prema evropskim standardima kao i pet perona, pa je “Prokop”, koji se do sada koristio za vozove gradske željeznice odnosno BG voz, otvoren i za prijem i otpremu putnika vozova na relaciji Beograd – Novi Sad – Beograd.

Osam kolosijeka

Na toj liniji će saobraćati novi Stadlerovi elektromotorni vozovi, a kroz Prokop će nastaviti svakodnevno da saobraća 105 BG vozova.

Završetkom ove faze omogućeno je odvijanje željezničkog saobraćaja u stanici na osam od ukupno deset projektiranih kolosijeka, kao i prijem i otprema putnika na pet od ukupno šest perona, sa svim potrebnim pratećim radovima za organizaciju i kontrolu saobraćaja vozova i putnika.

Vrijednost ugovora iznosi 25,8 miliona eura, a sredstva su osigurana iz kredita Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. Projekt je uradio Saobraćajni institut CIP.

Radovi na rekonstrukciji željezničke stanice Beograd Centar u Prokopu počeli su 3. decembra 2014. godine.

Uveden je informativni sistem za obavještavanje putnika, a završeno je i saniranje hidroizolacija na ploči kote 105, zatim kontaktna mreža i gradnja četiri trafostanice, dispečerski uređaji i lokalna kablovska mreža.


Novi Stadlerov voz će od danas saobraćati na liniji Beograd – Novi Sad [Tanjug / Srđan Ilić]

Stanična zgrada

Naredna faza uključuje izgradnju stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza s autoputa E-75, obodnih gradskih saobraćajnica kao i prateće infrastrukture.    

Gradnja stanice u Prokopu traje još od 1974. godine kada je zaživjela kao ideja tadašnjeg gradonačelnika Branka Pešića, ali od 1996. godine nije bilo radova.

Radovi na terenu počeli su 1977. godine, ali su ubrzo prekinuti zbog nedostatka finansijskih sredstava, zatim su 1990-ih nastavljeni i ponovno prekinuti 2000. godine.

Stanica “Prokop” je dio Beogradskog željezničkog čvora i predstavlja centar željezničke mreže Srbije.

Izvor: Agencije


Povezane

Interes Srbije je obnova prijateljskih odnosa sa arapskim zemljama, to su naši prijatelji, kazao Ivica Dačić.

Published On 10 Dec 2012

Izgradnja željezničke stanice Centar u Beogradu, poznatije kao Prokop, bit će nastavljena na proljeće. To je omogućio kredit koji je Srbija dobila, po povoljnim uslovima, iz Kuvajtskog fonda za razvoj. No, ni sa ovom investicijom neće biti kraj ulaganjima. Radovi su uveliko ušli u četvrtu deceniju izgradnje. Detalje donosi Đorđe Kostić.

Published On 10 Dec 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO